ŽELI 'KONSTRUKTIVNU INTERAKCIJU'

Upoznajte novog predsjednika Irana

17.06.2013 u 15:47

Bionic
Reading

Novi iranski predsjednik, umjereni klerik Hasan Rohani, izjavio je u ponedjeljak da je Iran spreman na veću transparentnost oko nuklearnog programa, ali ne i na obustavu obogaćivanja urana. 'Naši nuklearni programi su posve transparentni. No spremni smo pokazati veću transparentnost i cijelom svijetu pojasniti da su potezi Islamske republike Irana u potpunosti unutar međunarodnih okvira', rekao je Rohani, dodajući da SAD mora priznati pravo Irana na nuklearni program ukoliko želi izravne razgovore

Rohani je obznanio da će se zauzimati za vanjsku politiku koja se temelji na 'konstruktivnoj interakciji sa svijetom' i štititi građanska prava kod kuće.

Novi predsjednik Irana postao je poznat kao glavni iranski pregovarač u pregovorima s Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom o iranskom nuklearnom programu od 2003. do 2005., kada je Iran pristao suspendirati obogaćivanje urana, što je ublažilo zapadni pritisak.

S dužnosti je otišao s dolaskom Ahmadinedžada na vlast 2005., kada je obogaćivanje urana nastavljeno i otad gotovo da nije bilo napretka u pregovorima. Međunarodne sankcije su postrožene, što je nanijelo veliku štetu iranskom gospodarstvu.

Rohani je važna poveznica između tvrdih struja oko vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija koje se protive popuštanju Zapadu i reformista koji su zadnje četiri godine bili marginalizirani, a koji smatraju da bi Iran trebao biti pragmatičniji u odnosima sa svijetom i promijeniti se iznutra kako bi preživio.

Rohani ima besprijekornu revolucionarnu prošlost i bio je aktivan u oporbi koja je svrgnula iranskog šaha 1979. Također je imao istaknute ulogu u iranskom ratu s Irakom od 1980. do 1988. kada je, među ostalim, bio zapovjednik nacionalne zračne obrane, po njegovoj službenoj biografiji.

Pogledajte infografiku.


Iranci slave Rohanijevu pobjedu