SEBASTIAN KURZ

Upoznajte najmlađeg šefa diplomacije u EU

13.12.2013 u 19:56

Bionic
Reading

Dvadesetsedmogodišnji Sebastian Kurz imenovan je u četvrtak austrijskim ministrom vanjskih poslova, čime je postao najmlađi šef diplomacije u Europi

Imenovanje tog člana Austrijske pučke stranke (OeVP), koji se u politici istaknuo kao državni tajnik za integraciju, izazvalo je poneku kritiku s obzirom na nedostatak diplomatskog iskustva. No ona je bila blaža nego 2011. kada je ušao u vladu.

"Portfelj integracije nije bio lak. Uspio je promijeniti način rasprave o useljeništvu", zamijenivši pojam potencijalne prijetnje kulturom napora, ističe politolog Peter Ulram iz instituta Ecoquest, prenosi AFP.

Sebastian Kurz, koji ima pristaše na ljevici i na desnici, bio je najpopularniji član vlade na odlasku i za mnoge promatrače je osoba koja ima kvalitete za budućeg kancelara.

"Svojim pragmatičnim stilom pokazao je da se može uhvatiti ukoštac i s najtežim problemima. On će sagraditi mostove i veoma će dobro zastupati Austriju", ocijenio je vicekancelar i šef diplomacije na odlasku Michael Spindelegger.

Kurz zadržava i mjesto državnog tajnika za integraciju.

Član je OeVP-a od rane mladosti. 2009. postaje predsjednik mladih konzervativaca, godinu poslije je izabran za gradskog vijećnika u Beču a 2011. postaje i državni tajnik.