TIMES, THEY'RE CHANGING

Upoznajte klinca koji je Sony bacio na koljena

17.01.2011 u 07:42

Bionic
Reading

Prije otprilike dva tjedna hakeri su probili dosad netaknutu zaštitu PlayStationa 3. Što to točno znači za hakere, Sony i sve vlasnike konzole PlayStation 3, provjerite u nastavku

Zaštita PlayStationa 3 prvi put je načeta prije nekoliko mjeseci pomoću tzv. PSJailbreaka koji je nakratko omogućio igranje nekih piratskih igara, no Sony je vrlo brzo spasio stvar nadogradnjom firmwarea. No ni oni se vjerojatno nisu nadali da će ubrzo zaštita njihove konzole biti u potpunosti obezglavljena, i to najvjerojatnije – trajno.

 

Zbrku je započeo čovjek pod imenom George Hotz, poznatiji pod nickom Geohot, koji je uspio otkriti tzv. root key konzole PS3, a stvar je dovršila ekipa fail0verflow koja je svoje postignuće i javno demonstrirala i zbog toga, kao i George Hotz, zaslužila Sonyjevu sudsku tužbu.

 

 

George Hotz

 

Root key je zapravo niz znakova koji se koriste za enkripciju PS3 softvera. Otkriće root keya tako zapravo znači da će bilo koji piratizirani softver moći uz njega biti prepoznat kao originalan. Osim što bi to moglo dovesti do značajno manje prodaje igara, najveću štetu bi zapravo mogla pretrpjeti usluga PlayStation Network koja je besplatna za sve vlasnike konzole. Jednostavno, ljudi će pomoću piratskih kopija odsada moći sudjelovati i u online modovima, za što je dosad trebala originalna kopija. To će vjerojatno izazvati pravi kaos na serverima i uništiti iskustvo ozbiljnim igračima, a stručnjaci i hakeri smatraju da Sony zbog prirode hacka neće biti u stanju trajno izbaciti sve one koji će igrati pomoću piratskih kopija kao što to može Microsoft vlasnike modificirane konzole Xbox 360.

 

Naime, priroda hacka Xboxa 360 mnogo je blaža i Microsoft zapravo s vremena na vrijeme nadogradnjom firmwarea onemogućuje igranje novijih piratskih igara. Ipak, igranje pirata nikada nije bilo moguće na usluzi Xbox Live koja se naplaćuje svima koji je žele koristiti. Iako probijen još prije nekoliko godina, čini se da je Microsoft danas zapravo u mnogo boljoj poziciji od Sonyja. Piratizirane igre mogu se igrati samo u singleplayeru, dok je online zajednica ostala netaknuta i u multiplayeru mogu uživati svi ozbiljni igrači. Dapače, pokušate li piratiziranom igrom zaigrati multiplayer, Microsoft će doživotno banirati vašu skupo plaćenu konzolu.

 

George Hotz
Tuže me jer sam odlučio razljutiti Sony

Odmah nakon objave root keya Sony je angažirao odvjetnike i pokušao spriječiti daljnje objavljivanje ključa, no to im nije uspjelo jer se stvar internetom proširila poput požara. Nakon toga Sony je Geohota odlučio dovesti pred sud, no Sony bi i tu mogao doživjeti neuspjeh. George Hotz je čovjek koji je probio i zaštitu iPhonea, a za svoju obranu angažirao je iznimno uspješnoga odvjetnika koji je u svojoj karijeri već uspio pobijediti veliku RIAA-u i MPAA. Nadalje, Geohot će svoju obranu temeljiti na tvrdnjama da je svojim hackom samo želio omogućiti povratak podršku za OtherOS koju je nedavno Sony poništio, a u njegov prilog ide i činjenica da sam nije ostvario nikakvu financijsku ili bilo kakvu drugu dobit.

 

Neke glasine čak tvrde da je Sony znajući to pokušao na neki način na Geohotov račun uplatiti jedan američki dolar te na taj način kasnije dokazivati da je čovjek zaradio na hakiranju njihove konzole. Sony sudski nije uspio spriječiti ni probijanje zaštite PlayStationa 2, a PSJailbreak za PS3 uspjeli su pravno zaustaviti tek u Australiji.

 

Da zaključimo – Sony, ali i vlasnici PlayStationa 3 u vrlo su nezavidnoj poziciji. Zaštita konzole probijena je u tolikoj mjeri da će ju biti nemoguće ispraviti softverskim putem. Ispravak je moguć zamjenom dijela hardvera, no promjena istoga na 45 milijuna prodanih konzola vjerojatno bi financijski bila pogubna za Sony. Igrači će pak biti na gubitku zbog opisane situacije s PlayStation Networkom, što bi moglo biti djelomično riješeno naplatom te za sada besplatne usluge, no i taj potez će, dogodi li se, uzrokovati značajno smanjenje baze korisnika usluge. S druge pak strane, pirati će najvjerojatnije ostati nekažnjeni.

 

Tko je kriv za ovu neugodnu situaciju – pirati koji uvijek traže način da se dokažu i proslave ili Sony koji nije dovoljno dobro zaštitio svoju konzolu – prosudite sami.

 

George Hotz