PREMIJERA U SPLITU

Hrvatska vojska mogla bi dobiti domaću verziju najbolje puškostrojnice na svijetu

12.04.2019 u 15:29

Bionic
Reading

Posjetiteljima u srijedu u Splitu otvorene pete po redu Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference) ASDA 2019. za oko je 'zapela' puškostrojnica s kojom se fotografirao ministar obrane Damir Krstičević. Budući da se ministru tijekom fotografiranja s puškostrojnicom pridružio Željko Pavlin, direktor tvrtke HS Produkt, tportal je istražio o kakvom je oružju riječ i sprema li renomirana hrvatska tvrtka novi proizvod

Trodnevna međunarodna izložba proizvođača naoružanja i opreme koja se se po peti put održava u Splitu pod pokroviteljstvom Vlade RH, u organizaciji američke tvrtke TNT Production Inc. i uz potporu Ministarstva obrane RH, okupila je 185 renomiranih izlagača naoružanja i vojne opreme iz 26 zemalja te 33 strana izaslanstva visokih vojnih i državnih dužnosnika.

Govoreći o izložbi, ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako se ASDA 2019. potvrdila kao prvorazredni psolovni događaj i mjesto upoznavanja s novim proizvodima i tehnologijama. Ukazujući na širi značaj izložbe za Hrvatsku, ministar je istaknuo kako je 'sigurnost Hrvatske kao članice NATO-a velika, no to ne znači da se svi koji su za nju zaduženi mogu opustiti, već trebaju razvijati sve potencijalne odgovora na moguće prijetnje'.

'Osobito smo ponosni na hrvatsku obrambenu industriju koja se nametnula na zahtjevnom svjetskom tržištu i oprema Hrvatsku vojsku. Bez jake obrambene industrije nema ni jake vojske, stoga ćemo joj i dalje davati svu moguću potporu', poručio je Krstičević, zaključivši kako je ova manifestacija snažan doprinos razvoju hrvatske obrambene industrije i gospodarstva.

Jedan od stupova hrvatske obrambene industrije svakako je i svjetski renomirana karlovačka tvrtka HS Produkt koja je na svojem štandu izložila dva primjerka puškostrojnica koje su privukle pažnju mnogobrojnih posjetitelja. O čemu je točno riječ za tportal je pojasnio direktor HS Produkta Željko Pavlin.

Zajednička ulaganja

'Radi se o puškostrojnicama belgijske proizvodnje FN Minimi koje koriste standardne NATO kalibra 5,56X45 mm, ali i kalibar 7,62X51 mm. Riječ je o najboljim puškostrojnicama u svijetu, a izložene su na našem štandu jer smo krenuli s tvrtkom FN krenuli u industrijsku suradnju, proizvodnju i marketing', otkrio je Pavlin dodajući kako zajednički kreću s ulaganjima i predstavljanju te razvoj puške za potrebe Hrvatske vojske.

  • +43
Na sajmu vojne opreme ASDA 2019. puškostrojnicu FN Minimi pogledao je i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Pavlin je pojasnio kako Hrvatska vojska u segmentu puškostrojnica još uvijek koristi stare puškostrojnice bazirane na kalašnjikovima, a koje bi predstojećom modernizacijom te puške proizvedene u bivšoj državi trebale biti zamijenjene novim puškostrojnicama prilagođenim NATO standardima.

'Stoga smo krenuli u suradnju s tvrtkom FN kako bi po najpovoljnijim cijenama i uvjetima Hrvatskoj vojsci osigurali već dokazanu najbolju puškostrojnicu na svijetu koju koristi i američka vojska', kazao je Pavlin. Upitan može li Hrvatska vojska uskoro očekivati puškostrojnicu domaće proizvodnje, Pavlin je rekao da to ponajviše ovisi o našem ministarstvu obrane.

'HS Produkt planira i širu suradnju s tvrtkom FN ne samo za područje Hrvatske. Znamo potrebe korisnika, a pored jurišnih pušaka naše proizvodnje VHS, Hrvatska vojska je doista u prilici dobiti i najsuvremeniju i najbolju puškostrojnicu na svijetu. S druge strane, bio bi to i veliki uspjeh za hrvatsku industriju u smislu proizvodnje i suradnje', zaključio je Pavlin.

Ključ uspjeha

Vlastiti proizvod i stalni razvoj ključ su uspjeh HS Produkta, što je prošle godine prepoznala i Hrvatska gospodarska komora koja je karlovačkoj tvrtki koja zapošljava 1600 radnika i krajem 2018. dodijelila Zlatnu kunu kao najboljem velikom poduzeću u Hrvatskoj. Implementacija visoke tehnologije i robotike glavni je razlog i uspjeha te tvrtke na svjetskom tržištu pa stoga ne čudi kako je HS-ov pištolj čak pet puta proglašen najboljim u Sjedinjenim Državama.

Puškostrojnicu FN Minimi mnogi smatraju najboljom na svijetu Izvor: Društvene mreže / Autor: Kafkanishian

Tvrtka HS Produkt osnovana je pred sam Domovinski rat kao IM-metal. Početkom 2001., nakon tržišnog uspjeha u prodaji pištolja HS 2000 na svjetskom tržištu, tvrtka mijenja ime u HS Produkt i proizvodne pogone seli iz Ozlja u Karlovac. Iste godine tvrtka potpisuje i dugogodišnji ugovor s američkom tvrtkom Springfield Inc., koja je generalni zastupnik HS Produkta za sjevernoameričko tržište i koja opskrbljuje američku policiju, vojsku i FBI svojim proizvodima i proizvodima svojih partnera.

HS Produkt je prve proizvode predstavio u obliku dviju linija poluautomatskih pištolja PHP i HS95 koji su proizvedeni tijekom Domovinskog rata za potrebe MORH-a. Dokaz kvalitete kasnijih modela HS je i oznaka NSN (NATO StockNumber), čime je dobila ravnopravni status u sustavu oružja koje koriste članice NATO-a.

  • +2
Jurišna puška VHS-K2 još je jedna uspješnica tvrtke HS Produkt Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP RH

1999. tvrtka predstavlja treći model poluautomatskog pištolja, HS2000, koji je svojim dizajnom, inovativnim konstrukcijskim rješenjima, malom težinom i velikom preciznošću stekao brojna priznanja u zemlji i inozemstvu. Na američkom tržištu plasirala ga je kompanija Springfield Armory pod nazivom SA-XD, a koriste ga oružane snage BiH, Dominikanske Republike, Indonezije, Iraka, Makedonije, Malezije, Tajlanda i Tunisa, kao i domaće oružane snage i policija.

Pregršt nagrada

HS Produkt stoji i iza modela XDM. Riječ je o licenciranom poluautomatskom pištolju koji se od 2006. proizvodi za američko tržište u suradnji s već spomenutim Springfield Armoryjem. Model XDM nalikuje svojem prethodniku, ali sadrži nekoliko značajnih inovativnih poboljšanja poput izmjenjivih leđa rukohvata u tri različite veličine i sportske cijevi. Serija tih pištolja 2009. je dobila titulu pištolja godine.

Tvrtka proizvodi više od 300.000 pištolja godišnje, s trendom rasta, a čak 95 posto proizvodnje izvozi se u SAD. Tijekom 2014. tvrtka je sklopila posao isporuke oružja Iraku i Tunisu, a zanimanje za jurišnu pušku VHS (Višenamjenska hrvatska strojnica) pokazali su i Venezuela i Kuvajt.

Ta se puška proizvodi od 2005. po NATO standardima u dvije inačice, kratka i duga. Osim za potrebe Oružanih snaga RH, proizvodi se i za potrebe iračke vojske. 2013. lansiran je novi model te jurišne puške, VHS 2 koja je poboljšana verzija prethodnog modela usuglašena s NATO standardima naoružanja i koja je imala premijeru upravo na izložbi ASDA u Splitu.