NEMIRNO U AZERBAJDŽANU

Uoči Eurosonga uhićeno 18 oporbenih prosvjednika

14.05.2012 u 19:49

Bionic
Reading

Azerbajdžanska policija je u ponedjeljak rastjerala prosvjednike i uhitila 18 oporbenih aktivista u glavnom gradu Bakuu, gdje bi se između 22. i 26. svibnja trebalo održati natjecanje za pjesmu Eurovizije za 2012., priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova

Oporbeni aktivisti uhićeni su zbog održavanja 'ilegalnog' prosvjeda, priopćila je policija. Nekoliko desetaka okupljenih - pripadnika oporbenih stranaka - skandiralo je "Sloboda!" nastojeći se okupiti u samome središtu grada.

'Prema prvim informacijama više od deset osoba je privedeno', rekao je šef oporbene stranke Musavat, Isa Gambar. 'Tražimo oslobađanje političkih zatvorenika i slobodu okupljanja u skladu s ustavom', rekao je.

Manje od tjedan dana prije održavanja natjecanja za pjesmu Eurovizije koju bi trebalo pratiti više od 100 milijuna gledatelja diljem svijeta, predstavnici oporbe i aktivisti za obranu ljudskih prava nadaju se da će današnje okupljanje skrenuti pozornost na demokratske težnje stanovnika Azerbajdžana.

Nevladin Human Rights Watch nedavno je istaknuo kako se u Azerbajdžanu često krše ljudska prava. Trenutačno se u zatvoru, prema inforacijama HRW-a nalazi 70 političkih zatvorenika među kojima je i sedam novinara.