globalno gospodarstvo

UNCTAD: Poremećaji u opskrbi iz Kine zbog epidemije najteže će pogoditi EU

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.03.2020 18:15
  • Objavljeno 04.03.2020 u 18:15
UNCTAD

UNCTAD

Izvor: EPA / Autor: SALVATORE DI NOLFI

Gospodarstvo Europske unije bit će najteže pogođeno poremećajima u opskrbi iz Kine zbog epidemije koronavirusa, procijenila je u srijedu agencija Ujediinjenih naroda za trgovinu i razvoj UNCTAD

Novi koronavirus izaziva ima zabrinjavajuće posljedice po živote ljudi a mogao bi također značajno usporiti kinesko ali i globalno gospodarstvo, upozorio je UNCTAD.

Kina je u posljednjih dvadeset godina postala ključna za svjetsko gospodarstvo i danas je važan proizvođač i izvoznik potrošačkih proizvoda ali i glavni dobavljač intermedijarnih proizvoda za inozemne industrijske tvrtke, naglašavaju u UN-ovoj agenciji.

Tako je gotovo petina (20 posto) tih proizvoda u globalnoj trgovini proizvedena upravo u Kini, u odnosu na samo četiri posto u 2002. godini, pa se procjenjuje se da će svaki značajni poremećaj u njihovoj nabavi u velikoj mjeri utjecati i na proizvođače u ostatku svijeta.

Podaci iz Kine upućuju na zaključak da je kineski izvoz u veljači pao oko dva posto u odnosu na isto razdoblje lani, navode u UNCTAD-u, pozivajući se na pad indeksa menadžera nabave u kineskoj industriji koji u velikoj mjeri korelira s izvozom.

Europska unija najviše je izložena riziku poremećaja u nabavi iz Kine, i to posebno njezini sektori proizvodnje strojeva, automobila i kemikalija, ističu u UNCTAD-u.

Ako se kineski izvoz smanji za dva posto, posljedice u industriji EU-a u UNCTAD-u procjenjuju na 15,6 milijardi dolara.

Na drugom je mjestu SAD s procijenjenom štetom od 5,8 milijardi dolara, pri čemu bi najviše na udaru bili sektori proizvodnje strojeva, automobila i preciznih instrumenata.

Na trećem je mjestu Japan s procijenjenim posljedicama od 5,2 milijarde dolara, koje bi bile koncentrirane u industriji strojeva i automobila.

Među teško pogođenim gospodarstvima UNCTAD izdvaja i Južnu Koreju, Tajvan i Vijetnam, s procijenjenim rasponom štete od 3,8 do 2,3 milijarde dolara.

U UNCTAD-u pritom napominju da bi te procjene mogle biti izmijenjene ovisno o tome hoće li širenje koronavirusa biti zaustavljeno odnosno hoće li kompanije promijeniti izvore nabave.

Upozoravaju također da će razmjeri posljedica po globalne lance nabave biti jasniji nakon što budu dostupni podaci o pojedinim kineskim proizvodnim sektorima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!