predsjednik moon najavio

Unatoč pomirenju dviju Koreja američki vojnici ne napuštaju poluotok

02.05.2018 u 11:17

Bionic
Reading

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in odbacio je u srijedu ideju o odlasku desetaka tisuća američkih vojnika prisutnih u Južnoj Koreji u slučaju mirovnog ugovora sa Sjeverom

On je to izjavio na dan kad je Seul potvrdio da će nekoliko američkih borbenih zrakoplova F-22 "Raptor" sudjelovati na Jugu u zajedničkim zračnim vježbama.

Sjever i Jug još su tehnički u ratu jer je oružje utihnulo 1953., zahvaljujući primirju a ne mirovnom sporazumu.

Moon i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un dogovorili su u petak na povijesnom summitu da će poraditi na uspostavi trajnog mira.

"Američke snage u Južnoj Koreji pitanje su saveza Južne Koreje i SAD-a. To nema veze s potpisivanjem mirovnog ugovora", kazao je Moon pozivajući se na bilateralni sporazum kojim se dopušta prisustvo 28.500 američkih vojnika na Jugu.

>>> Povijesni dogovor šefova dviju Koreja: 'Na Korejskom poluotoku više neće biti rata'

Moon je dao taj komentar nakon što je jedan njegov savjetnik otvoreno kazao da će prisustvo američkih vojnika, marinaca i pilota biti dovedeno u pitanje u slučaju mirovnog ugovora s Pjongjangom.

  • +6
Povijesni susret - Kim Jong-un i Moon Jae-in Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Moon Cung-in napisao je u časopisu Foreign Affairs da će biti "teško opravdati zadržavanje američkih snaga u Južnoj Koreji" nakon potpisivanja mira s Pjongjangom. 

Plava kuća, sjedište ureda južnokorejskog predsjednika, zatražila je od svojeg savjetnika da "ne izaziva još veću konfuziju", kazao je glasnogovornik Kim Eui-kyeom.

fotopregled

Povijesni dogovor dviju Koreja, uhićenje šefa hakerske bande i Bandićev poraz obilježili su tjedan

Pogledaj galeriju