ZBOGOM PROPAGANDI

Sjeverna i Južna Koreja počele uklanjati zvučnike s granice

01.05.2018 u 11:12

Bionic
Reading

Sjeverna i Južna Koreja počele su u utorak uklanjati zvučnike koji su emitirali propagandu preko dobro utvrđene granice, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo obrane, ispunjavajući obećanje s prošlotjednog povijesnog summita

Iako mali, to su prvi koraci prema pomirbi nakon sastanka južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una održanog u petak.

Moon je u međuvremenu zatražio od Ujedinjenih naroda, u telefonskom razgovoru s glavnim tajnikom Antonio Guterresom u utorak, da pomognu provjeriti i potvrditi sjevernokorejsko zatvaranje lokacije za nuklearne pokuse, navodi se u priopćenju predsjedničke Plave kuće.

Guterres je kazao da je za te zahtjeve potrebno odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a, ali da želi pomoći u izgradnji mira na Korejskom poluotoku te da će dodijeliti Južnoj Koreji jednog dužnosnika UN-a zaduženog za kontrolu naoružanja, stoji u priopćenju.

Južna Koreja je uzduž granice počela uklanjati svoje zvučnike u utorak poslijepodne, rekao je jedan vojni dužnosnik. Aktivnost na nekoliko mjesta uzduž granice daje naznaku da Sjeverna Koreja čini isto, kazao je.

  • +11
Susret čelnika dvaju Koreja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Južna Koreja je već ranije prošloga tjedna prestala emitirati poruke protiv Sjeverne Koreje.

Seul je moćne zvučnike za slanje poruka preko granice počeo koristiti 1963. godine.

Seul je u siječnju 2016. nakon nuklearnog testa Sjeverne Koreje prekinuo privremenu stanku u emitiranju. Tada je južnokorejska predsjednica Park Geun Hye ocijenila da su pop glazba i političke poruke učinkovito sredstvo psihološkog rata.

Izvješća su tada govorila da je sustav razglasa postavljen na oko 11 točaka duž 240 kilometara granične zone između Koreja.

Južnokorejski mediji izvijestili su da je Sjeverna Koreja smanjila propagandu na granici nakon prošlotjednog summita.