BICIKLOM NA EURO - DAN DRUGI

Unatoč dimu iz Trabanta, osvojili smo Siget!

Bionic
Reading

Tomislav Lacović i Saša Kralj dvojica su mladića iz pitoresknog slavonskog gradića Donjeg Miholjca koji su u ponedjeljak, 28. svibnja, krenuli na desetodnevno putovanje na Europsko prvenstvo u Poljsku – Tportal vam svakodnevno donosi putopisne reportaže s njihovog puta, bogato ilustrirane fotografijama koje omogućava nova Nokia Lumia. Danas je na redu druga reportaža, s etape kroz Mađarsku

Nakon prvog dana i fino prospavane noći, slegnutih dojmova od emocionalno nabijenog odpraćaja, dolazi novo mađarsko jutro. Noć je bila kišna, i dobro da je tako. Tradicionalni doručak, u Slavoniji poznat kao 'ronđave mašćenke' ili književnije pohani kruh u jajima, uz šunkicu i kulen, dobro siti i napiti krenuli smo na novu dionicu beskrajnog puta.

Fotodokumentirali smo nekadašnju vojarnu u kojoj se sad uzgaja povrće. Nekad tenkovi, danas krumpir, u odsustvu vanjske ugoroze unutarnjeg neprijatelja zamjenjuje egzistencijalna borba. Mađarske ceste raj su za sve ljubitelje oktana – još se koturaju primjerci Moskviča, Tristači, Warburzi. Miris socrealizma osjetili smo iz auspuha plavog Trabanta, koji je ubrzo netragom nestao u oblaku plavog dima. Prava ekološka katastrofa, unatoč rigoroznim birokratskim normama Bruxellesa.

Prerano smo pomislili da se nebo noćas istreslo. Ostalo je danas nešto i za nas. Na samom ulazu u Siget utočište smo pronašli u prodavaonici cvijeća, točnije obližnjem plasteniku. Gospođa nas je ljubazno pozdravila na jeziku koji razumijemo, uz napomenu kako smo skrenuli u pravo dvorište. Naime, i ona i suprug kao vlasnici 'butige' rođeni su u jednom dravskom selu, a hrvatski im je materinji jezik. I tako dok smo divanili, kiša je prestala.

Siget – poprište bitke iz 1566. Dok je Sulejman zvan Veličanstveni izdahnuo prateći bitku iz svog tabora, junaštvo Nikole Šubića i branitelja grada pročulo se širom tadašnje Europe. Posljednji juriš tema je opere, a poklič 'U boj, u boj' često se čuje iz grla hrvatskih navijača. Siget je Zrinski sve i svuda. Čak se i ljetni rock festival naziva po njemu.

I na kraju današnjeg dana parafrazirat ćemo spomenutog Nikolu Šubića – 'Bog visoko, Poznanj daleko'. Ali, svako malo netko zatrubi: ZG, PU, ST. Stisnemo pedale i gas.
P. S. Danas je putopis malo kraći- ne zato što nemamo materijala ili inspiracije, nego što nam dan još nije ni blizu gotov. Čeka nas tura kroz neku zabit pa smo u internet cafeu iskoristili zadnje blagodati mrežne tehnologije, a i ako nas izda internet, Nokia Lumia nas neće izdati. Čujemo se!

Pročitajte prethodnu reportažu iz serijala 'Biciklom na Euro' ovdje.

196631,196548,196361,196657