POLITIČKA KRIZA

UN za demokratsku tranziciju u Alžiru; uhićen biznismen blizak s predsjednikom Bouteflikom

31.03.2019 u 15:35

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u nedjelju je pozvao na mirnu i demokratsku tranziciju u Alžiru gdje već tjednima prosvjednici traže ostavku predsjednika Abdelaziza Bouteflike, javljaju agencije uz vijest o uhićenju utjecajnoj poslovnog čovjeka koji je financirao Bouteflikine kampanje

U svom obraćanju na summitu Arapske lige u Tunisu, Guterres je rekao kako bi bilo kakve korake trebalo poduzeti na način "koji pravodobno rješava probleme alžirskog naroda".

U subotu je načelnik glavnog stožera alžirske vojske, general-pukovnik Ahmed Gaed Salah, ponovno pozvao Ustavno vijeće da donese odluku o tome je li 82-godišnji bolesni Bouteflika sposoban vladati.

Međutim, njegov pokušaj da prekine politički zastoj nije smirio prosvjednike koji odbacuju vojnu intervenciju u civilna pitanja i žele ukloniti cijelu vladajuću elitu, a ona uključuje veterane rata za neovisnost od Francuske, vojne časnike, vladajuću stranku i poslovne tajkune.

Nekoliko bliskih saveznika, među kojima dio članova vladajućeg FLN-a i čelnika sindikata, napustilo je Boutefliku koji se rijetko pojavljuje u javnosti otkad je pretrpio moždani udar 2013.

Uhićen alžirski biznismen blizak s Bouteflikom

Vodeći alžirski poslovni čovjek Ali Haddad, koji je bio dio Bouteflikinog unutarnjeg kruga, uhićen je na granici s Tunisom, izjavio je u nedjelju njegov bliski suradnik koji je želio ostati anoniman.

"Da, Haddad je uhićen", rekao je on za Reuters.

Nekoliko alžirskih televizijskih postaja objavilo je vijest o uhićenju tog medijskog mogula koji je godinama pomagao u financiranju Bouteflikinih izbornih kampanja. 

Bouteflika je na vlasti već 20 godina. Njegova najava da neće tražiti pet mandat, ali da neće odmah otići s vlasti, izazvala je gnjev u toj sjevernoafričkoj zemlji.