terorističke skupine

UN: U Siriji i Iraku još ima između 20.000 i 30.000 boraca Islamske države

14.08.2018 u 10:12

Bionic
Reading

Unatoč zabilježenom vojnom napretku u obračunu s terorističkom Islamskom državom ova skupina još uvijek ima između 20.000 i 30.000 boraca na području Sirije i Iraka, navodi se u redovitom izvješću Ujedinjenim naroda objavljenom u ponedjeljak

Pripadnika ove terorističke skupine ima gotovo podjednako u obje zemlje, stoji u izvješću, a među njima je, kako se ističe, "značajan broj stranaca".

Mnogi od čelnika borbenih skupina premješteni su u Afganistan, gdje Islamska država ima između 3.000 i 4.000 boraca i taj broj je u porastu, navodi se u izvješću.

Ova teroristička skupina ima potporu i u Jugoistočnoj Aziji te Zapadnoj Africi.

Islamska država preuzela je 2014. kontrolu nad velikim područjima Iraka i Sirije, osvojivši i drugi po veličini irački grad Mosul, koji je potom učinila svojim glavnim uporištem u toj zemlji.

  • +5
Sirija Izvor: Reuters / Autor: ERIK DE CASTRO

Irak je u prosincu objavio pobjedu nad Islamskom državom, nakon što je uz pomoć alijanse predvođene SAD-om preuzeo kontrolu nad cjelokupnim teritorijem koji je 2014. i 2015. zaposjela ova teroristička skupina.

Prema izvješću Ujedinjenih naroda, Siriju i Irak napustilo je manje stranih boraca nego li se očekivalo nakon vojnih poraza, a mnogi od njih pomiješali su se s lokalnim stanovništvom ili se prikrili u susjednim zemljama.