udruge civilnih društva se ne slažu

UN tvrdi da reforme u Afganistanu napreduju brže od očekivanoga

27.11.2018 u 14:29

Bionic
Reading

Ujedinjeni narodi su u utorak, uoči početka konferencije o Afganistanu, ocijenili da zemlja bilježi napredak u više područja usprkos velikim problemima koji i dalje postoje, no udruge civilnih društva upozoravaju da ta zemlja srlja u ponor

Konferencija o Afganistanu, koja se na visokoj razini odvija u Ženevi, posebice će se baviti sigurnosnom krizom u zemlji i krizom hrane.

'Ovo jest jedan od najgorih trenutaka za narod Afganistana, ali na puno fronta je u posljednje dvije godine učinjen važan napredak', kazao je Toby Lanzer, zamjenik voditelja UN-ove misije pomoći u Afganistanu (UNAMA).

'Što se reformi tiče, bilježi se brži i veći napredak od očekivanoga', dodao je Lanzer i istaknuo da je afganistanka vlada napravila velike korake od međunarodne donatorske konferencije 2016. u Bruxellesu.

Prema njegovim riječima, Kabul je dosta uložio u opskrbu svojih građana osnovnim namirnicama, ojačao borbu protiv korupcije i reformirao sigurnosne agencije.

No, od 35 milijuna stanovnika, njih 3,6 milijuna je suočeno s glađu, a pola milijuna je raseljeno zbog nasilja i ovogodišnje suše, podsjetio je dužnosnik UN-a.

Za udruge civilnog društva, međutim, slika stanja u Afganistanu je daleko mračnija.

Prema riječima Jawada Nadera, iz Afganistanske skupine britanskih i irskih agencija, sigurnosna situacije se u posljednje dvije godine uvelike pogoršala zbog radikalnih islamističkih skupina talibana i Islamske države (IS).

'Afganistan je na prijelomnoj točki', kazao je Nader.

Konferencija UN-a i afganistanske vlade u Ženevi poslužit će kao poziv za financijsku i političku pomoć iz inozemstva kako bi se zemlja mogla nositi s napadima islamista i problema s nedostatkom hrane.

Na konferenciji sudjeluje afganistanski predsjednik Ashraf Ghani te oko 20-ak ministara vanjskih poslova, ukljućujući i ruskog ministra Sergeja Lavrova.