na tisuće prosvjednika

Četvero poginulih u prosvjedima protiv uhićenja afganistanskog zapovjednika

26.11.2018 u 15:40

Bionic
Reading

Četiri su osobe poginule i 13 ih je ozlijeđeno u ponedjeljak u nasilnim prosvjedima u afganistanskom glavnom gradu Kabulu potaknutima uhićenjem poznatog lokalnog zapovjednika, izjavili su djelatnici bolnice

Prosvjedi protiv uhićenja izbili su u nedjelju u Kabulu i drugim dijelovima Afganistana te je ubrzo došlo do okršaja policije i prosvjednika, izjavio je glasnogovornik policije u Kabulu.

Abdula Ghanija Alipoora uhitila je u Kabulu u nedjelju afganistanska obavještajna agencija pod optužbama da je iznuđivao novac od stanovnika okruga Beshud, izjavili su iz agencije.

Stotine simpatizera zapovjednika Alipoora od tada su izašle na ulice glavnog grada i nekoliko ostalih provincija, tražeći da zapovjednik bude oslobođen. Glasnogovornik ministarstva zdravstva izjavio je da je 19 osoba ozlijeđeno u prosvjedima.

U provinciji Bamyan, gdje je više od tisuću ljudi prosvjedovalo protiv uhićenja, prosvjednici su pretukli policijskog službenika, izjavio je glasnogovornik lokalnog policijskog načelnika.

U provinciji Daikundi više od 1,500 prosvjednika se okupilo ispred zgrade lokalnih vlasti kako bi kritizirali vladu koja odgađa oslođenje zapovjednika.

Alipoor je optužen da je sastavio vojnu jedinicu od 150 naoružanih članova koja je provodila razne ilegalne aktivnosti, izjavili su iz afganistanske obavještajne agencije.

Međutim, Alipoor tvrdi kako je samo branio svoj narod. Pripadnik je etničke zajednice Hazara koja potječe iz središnjeg Afganistana.  Njegovo sjedište nalazi se u provinciji Wardak, no djeluje i u drugim dijelovima Afganistana gdje se zajednice Hazara suočavaju sa sigurnosnim problemima. Navodno je također sudjelovao u nedavnim sukobima s talibanima u provinciji Ghazni.