blaga provjera

UN se nada: Drugi konvoj pomoći za Gazu kreće u nedjelju

21.10.2023 u 22:15

Bionic
Reading

Ujedinjeni narodi se nadaju da će još jedan konvoj kamiona biti poslan u Gazu u nedjelju prema sustavu blage provjere koji će omogućiti ulazak više humanitarne pomoći, rekao je čelnik UN-a za humanitarnu pomoć.

Prvi konvoj od 20 kamiona stigao je u Gazu preko graničnog prijelaza Rafah s Egiptom u subotu, ali napori da se isporuče zalihe u opkoljenu enklavu zaustavljeni su zbog izraelskih zahtjeva da se provjeri pomoć.

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je dolazak pomoći nakon dana intenzivnih pregovora i rekao da su Sjedinjene Države predane osiguravanju dolaska više pomoći preko graničnog prijelaza Rafah s Egiptom na jugu Pojasa Gaze.

"Nastavit ćemo raditi sa svim stranama kako bismo održali prijelaz Rafah u funkciji", rekao je Biden u izjavi.

"Čuo sam ovo poslijepodne - no o tome sada raspravljamo - da ćemo možda sutra dobiti još jedan kovnoj, možda čak i veći, 20 do 30 kamiona", rekao je UN-ov šef humanitarne pomoći Martin Griffiths u intervjuu tijekom konferencije o Gazi u Kairu.

"Izuzetno je važno da nema praznog hoda u prebacivanju pomoći preko granice", rekao je. UN kaže da je potrebno 100 kamiona dnevno za ispunjavanje osnovnih potreba u Gazi, koju je Izrael "u cijelosti opkolio", dok ju u isto vrijeme bombardira u znak odmazde za smrtonosni napad Hamasovih militanata.

  • +2
Kamioni s humanitarnom pomoći na graničnom prijelazu Rafah Izvor: EPA / Autor: KHALED ELFIQI

'Kap u oceanu'

Većina stanovnika Gaze ovisi o humanitarnoj pomoći. Jako urbanizirano i osiromašeno područje bilo je pod izraelskom i egipatskom blokadom otkako se Izrael jednostrano povukao iz enklave 2005. godine.

Izrael je rekao svim civilima da se evakuiraju iz sjevernog  dijela Gaze, što uključuje i grad Gazu. Mnogi ljudi još nisu otišli jer strahuju da će izgubiti sve i kažu da nemaju sigurno mjesto za otići s obzirom da su južna područja također bombardirana.

Neki su rekli da je pomoć koja je stigla u subotu premala da bi napravila razliku.

"Ovo je kap u moru. Pokušavate pokazati svijetu da donosite pomoć. Ovo je bacanje prašine u oči", rekao je Nabil El-Dhaba.