u regiji xinjiang

UN-ovo Vijeće za ljudska prava odbacilo raspravu o tretmanu Ujgura u Kini, izvješće otkrilo moguće zločine protiv čovječnosti

06.10.2022 u 17:18

Bionic
Reading

UN-ovo Vijeće za ljudska prava u četvrtak je odbacilo prijedlog Zapada o održavanju rasprave o navodnim kršenjima ljudskih prava u kineskoj regiji Xinjiang, nakon što je izvješće UN-a otkrilo moguće zločine protiv čovječnosti nad Ujgurima i drugim muslimanima

To je tek drugi put u 16-ogodišnjoj povijesti Vijeća da je prijedlog odbačen, a promatrači to ocjenjuju kao korak unatrag. Devetnaest je zemalja glasalo protiv prijedloga, 17 za, a 11 je bilo suzdržanih. Prijedlog o raspravi dali su među ostalima SAD, Kanada i Velika Britanija. Kada su rezultati objavljeni, u ženevskoj dvorani prolomio se pljesak.

'To je katastrofa. To je doista razočaravajuće', rekao je Dolkun Isa, predsjednik Svjetskog ujgurskog kongresa, čija je majka umrla u logoru, a dvojica braće su nestali. 'Nikad nećemo odustati, ali doista smo razočarani reakcijom muslimanskih zemalja', rekao je. Katar, Indonezija i Pakistan odbacili su prijedlog.

Kineski veleposlanik upozorio je neposredno prije glasanja da će prijedlog stvoriti 'opasni prečac' za razmatranje stanja ljudskih prava u drugim zemljama. 'Danas je na meti Kina. Sutra će biti bilo koja druga zemlja u razvoju', rekao je Chen Xu.

Ured UN-a za ljudska prava 31. kolovoza objavio je dugo očekivano izvješće u kojem su utvrđena ozbiljna kršenja ljudskih prava u Xinjiangu. Skupine za ljudska prava optužuju Peking za nasilje nad Ujgurima, većinom muslimanskom etničkom manjinom koja broji oko deset milijuna ljudi u zapadnom dijelu Xinjianga. Peking snažno odbacuje bilo kakva kršenja i rekao je da je 'spreman za borbu' ako protiv njega budu poduzete bilo kakve akcije.

Događanje je izazvalo političke dileme kod mnogih zemalja u razvoju koje su među 47 članica Vijeća, a koje ne žele javno prkositi Kini iz straha da ne ugroze kineska ulaganja.