invazija na ukrajinu

UN optužuje i jedne i druge: Brojni ukrajinski i ruski ratni zarobljenici podvrgnuti su mučenju

15.11.2022 u 12:16

Bionic
Reading

Veliki broj ratnih zarobljenika koje su zarobile ukrajinske i ruske snage tijekom sukoba u Ukrajini podvrgnuto je mučenju i lošem postupanju, uključujući i elektrošokove, upozorili su u utorak Ujedinjeni narodi (UN)

"Mučenje i loše postupanje je apsolutno zabranjeno i u razdoblju oružanog sukoba", izjavila je dužnosnica Misije za nadzor ljudskih prava u Ukrajini Matilda Bogner.

Na videokonferenciji u Kijevu je podsjetila da su obje zemlje potpisnice Treće ženevske konvencije koja sadrži odredbe vezane uz postupanje s ratnim zarobljenicima.

Tijekom tri mjeseca ta je misija ispitala 159 ratnih zarobljenika, 139 muškaraca i 20 žena, koji su u ruskom zarobljeništvu, te 175 ratnih zarobljenika, sve muških, koje je zarobila Ukrajina.

Misija je imala neometan pristup zatvorima s ratnim zarobljenicima koje kontrolira ukrajinska vlada, no UN, usprkos zahtjevima, još uvijek nije dobio dozvolu pristupa ratnim zarobljenicima koje drže Rusi i njima pridružene oružane skupine.

UN je međutim razgovarao s oslobođenim ukrajinskim ratnim zarobljenicima. Po njihovim svjedočanstvima, oni su bili svakodnevno mučeni ili se prema njima loše postupalo, rekla je Bogner.

  • +9
Borbe u regiji Herson Izvor: Profimedia / Autor: Maciek Musialek/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prilikom zarobljavanja bili su pretučeni i potom transportirani u prepkrcanim kamionima u zatvore. Prilikom prijevoza često nisu imali vodu niti mogućnost odlaska na zahod.

"Ruke su im bile svezane, a oči prekrivene ljepljivom trakom koja im je nanijela ozljede. U zatvorima su znali biti goli, prijetilo im se i na njih nahuškavalo pse,", rekla je Bogner.

UN je također primio "vjerodostojne optužbe" o smaknućima ruskih ratnih zarobljenika koja su provodile ukrajinske snage te više izvješća o mučenjima ruskih ratnih zarobljenika i lošem postupanju prema zarobljenima.

"Dokumentirali smo slučajeve mučenja i lošeg postupanja od samog zarobljavanja, tijekom ispitivanja i prebacivanja u tranzitne kampove i mjesta njihova zatočeništva", rekla je Bogner.