STARA LICA

UN imenovao prve ljude suda koji će naslijediti ICTY i ICTR

01.03.2012 u 14:29

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon imenovao je sadašnjeg predsjednika Haškoga suda Theodora Merona za predsjednika tzv. međunarodnog rezidualnog mehanizma - suda koji će po završetku rada sudova za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Ruandu (ICTR) dovršiti njihov posao, a Vijeće sigurnosti UN-a imenovalo je za glavnog tužitelja toga mehanizma sadašnjeg glavnog tužitelja međunarodnog suda za Ruandu Hassana Bubacara Jallowa iz Gambije, priopćeno je u četvrtak iz Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY)

Četverogodišnji mandat Merona na mjestu predsjednika rezidualnog mehanizma započinje 1. ožujka 2012. godine i on će ga obnašati paralelno s dužnošću predsjednika ICTY-ja, a četverogodišnji mandat Jallowa također započinje s 1. ožujkom ove godine te će ga on obavljati paralelno s dužnošću glavnog tužitelja Međunarodnog suda za Ruandu (ICTR).

Prema ranijim odlukama Vijeća sigurnosti, ICTY i ICTR prestaju s radom 31. prosinca 2014. godine. Rezidualni mehanizam koji će zamijeniti ICTY počinje funkcionirati 1. srpnja 2013. godine u Haagu, a rezidualni mehanizam koji će zamijeniti ICTR započet će funkcionirati godinu dana ranije - 1. srpnja ove godine u Arushi.