četiri mjeseca rata

UN: Humanitarna situacija u Donbasu je alarmantna

17.06.2022 u 12:46

Bionic
Reading

Humanitarna situacija u Ukrajini, nakon gotovo četiri mjeseca rata, "izuzetno je alarmantna", objavio je u petak UN

"Humanitarna situacija u cijeloj Ukrajini, a posebno na istoku Donbasa, izuzetno je alarmantna i brzo se pogoršava", priopćio je Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

Situacija je "osobito zabrinjavajuća" u Sjeverodonecku i okolici, posljednjem džepu ukrajinskog otpora u regiji Luhansku, koja je gotovo u cijelosti pod ruskom kontrolom.

"Pristup pitkoj vodi, hrani ... i struji ondje je smanjen", navodi se u priopćenju, a posljedica je "intenziviranje sukoba" i "visoka cijena koju plaća civilno stanovništvo".

OCHA je izrazio žaljenje što "dvije zaraćene strane u ovoj fazi nisu još postigle dogovor koji bi olakšao evakuaciju civila ili omogućio dostavu humanitarne pomoći" u Sjeverodoneck i susjedni grad Lisičansk, koje se već nekoliko dana kontinuirano bombardira.

"U cijeloj zemlji, stambene zone i civilne infrastrukture i dalje se napada, pa je sve više civila ubijeno ili ranjeno".

Po zadnjim podacima UN-a od 15. lipnja, od početka ruske invazije 24. veljače ubijeno je 4452 ukrajinskih civila, a 5531 je ozlijeđeno. Brojka je vjerojatno i puno veća, ističe UN.