DIKTATOR SJ. KOREJE

Umro je Kim Jong-il

19.12.2011 u 09:50

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il umro je u subotu od srčanog udara, prepuštajući sinu Kim Jong-Unu, određenom za nasljednika, jednu od najzatvorenijih zemalja na svijetu, opskrbljenu nuklearnim oružjem, ali izoliranu na diplomatskom planu, čije je gospodarstvo na izdisaju

Kim Jong-il umro je u 69. godini, a zdravlje mu se naglo pogoršalo nakon moždanog udara 2008., piše u njegovoj službenoj biografiji.

Od smrti oca Kim Il-Sunga 1994. upravljao je čeličnom rukom Demokratskom Narodnom Republikom Korejom, jedinstvenom komunističkom dinastijom u povijesti, u kojoj vladaju kult ličnosti, cenzura, pogubljenja i proizvoljna zatvaranja u logore koje nevladine organizacije smatraju masovnim hospicijima.

Za njegova je nasljednika određen njegov najmlađi sin, 30-godišnji Kim Jong-Un, objavila je Korejska središnja novinska agencija KCNA, privilegirani medij sjevernokorejske propagande.

SAD je smjesta dao na znanje da 'pomno' prati situaciju, ističući da Washington priželjkuje 'stabilnost' na Korejskom poluotoku.

'Pomno pratimo informacije o smrti Kim Jong-ila. Predsjednik Obama obaviješten je, u vezi smo s našim saveznicima Južnom Korejom i Japanom', gdje SAD posjeduje baze s tisućama stacioniranih vojnika, kratko je priopćio glasnogovornik Bijele kuće.

'I dalje se zalažemo za stabilnost na Korejskom poluotoku i za slobodu i sigurnost naših saveznika'.

U Južnoj Koreji vojska je stavljena u stanje pripravnosti, a vlada je najavila hitan sastanak Nacionalnog vijeća za sigurnost.

Japan, nekadašnja kolonijalna sila u Koreji (1910.-1945.), najavio je hitan sastanak vlade i izrazio 'žaljenje' zbog 'neočekivane smrti' Kima.

'Japanska vlada nada se da to stanje neće imati negativne posljedice po mir i stabilnost Korejskog poluotoka'.

Službeno rođen 16. veljače 1942., Kim Jong-il umro je u subotu 17. prosinca u 8.30 sati po lokalnom vremenu od 'teškog infarkta miokarda i srčane krize' tijekom vožnje u svojem luksuznom blindiranom vlaku, javila je sjevernokorejska agencija.

Istaknuto je da je Kim 'podlegao velikoj mentalnoj i tjelesnoj iscrpljenosti'.

Pogreb je određen za 28. prosinca u Pjongjangu. Vlasti su odredile nacionalnu žalost od 17. do 29. prosinca.

Objava smrti Kim Jong-Ila na sjevernokorejskoj televiziji