Austrijski milijarder

Umro je Dietrich Mateschitz, osnivač Red Bulla

23.10.2022 u 07:30

Bionic
Reading

Austrijski milijarder Dietrich Mateschitz, suosnivač austrijske tvrtke za energetska pića Red Bull, koji je kasnije postao veliki investitor u profesionalni sport, preminuo je u 79. godini nakon borbe s teškom bolesti

Helmut Marko iz Red Bull Racinga potvrdio je novinarima na Velikoj nagradi SAD-a u Austinu kasno večeras da je suosnivač čuvene tvrtke energetskih pića preminuo u dobi od 78 godina.

Austrijanac iz Štajerske 1987. godine osnovao je tvrtku za proizvodnju energetskih pića Red Bull i pomogao joj da izraste u lidera na svjetskom tržištu. Kako je tvrtka rasla, Mateschitzova marketinška strategija se promijenila, a Red Bull je počeo snažno ulagati u sportske događaje, piše DW.

Njegova vjerojatno najpoznatija pojedinačna investicija bila je kupnja tadašnjeg Jaguarovog tima Formule 1 2004. godine.

Do 2010. godine Mateschitz je transformirao Red Bull Racing iz prosječne ekipe u momčad koja osvaja prvenstvo, s mladim Nijemcem Sebastianom Vettelom za volanom. Ukupno su vozači Red Bull Racinga osvojili šest naslova svjetskih prvaka - četiri sa Sebastianom Vettelom, dva s Maxom Verstappenom.

  • +4
Dietrich Mateschitz Izvor: Profimedia / Autor: FREDERIC LE FLOC H / AFP / Profimedia

Red Bull je također ulagao velika sredstva u druge ekstremne sportove, od kojih su mnogi bili trkaći, uključujući sve od kaskaderskih aviona do motocikala i bicikala.

Kasnije se tvrtka počela širiti te je ušla i u svijet nogometa te osnovala neke od najpoznatijih nogometnih klubova kao što su Red Bull Salzburg, RB Leipzig, New York Red Bulls i drugi.