gospodar rata

Umro bivši čadski diktator Hissène Habré, osuđen za zločine protiv čovječnosti

24.08.2021 u 20:18

Bionic
Reading

Bivši čadski predsjednik i diktator Hissene Habre umro je u utorak od covida-19 u 79. godini u Senegalu, gdje je 2016. osuđen na doživotni zatvor za zločine protiv čovječnosti

Hissene Habre koji je vladao Čadom od 1982. do 1990. bio je "jedan od najvećih krvnika u povijesti čovječanstva", rekao je za AFP odvjetnik njegovih žrtava William Bourdon.

Čad će Hissenea Habrea pamtiti kao gospodara rata i domoljuba koji je htio konsolidirati mladu državu, ali su njegov predsjednički mandat obilježili žestoki progoni i sukob s libijskim snagama Moamera Gadafija u kojemu su pomoć pružali Francuska i Sjedinjene Države.

Habre je umro od covida-19 u bolnici u Dakaru, rekao je čadski konzulat za agenciju France Presse.

Godine 2016. osuđen je na sudu u Dakaru na doživotni zatvor. Proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti, silovanja, pogubljenja, otmicu i držanje u ropstvu. Čadsko istražno povjerenstvo zaključilo je da je pod njegovim režimom ubijeno 40.000 ljudi.

Hissene Habre koji je 1990. svrgnut s vlasti koju je preuzeo silom, sklonio se u Senegal. Ondje su, pod pritiskom međunarodne zajednice, stvoreni uvjeti za njegovo suđenje a tu je 2013. i uhićen te optužen na posebnom sudu osnovanom u suradnji s Afričkom unijom.