HEBRANG O NOVOM ZAKONU

‘Umjetna oplodnja nije za žene bez muža’

14.02.2009 u 21:35

Bionic
Reading

Žene koje nemaju partnera nikako se ne bi smjele podvrgnuti umjetnoj oplodnji jer bi na taj način dijete u startu bilo uskraćeno za jednog roditelja, stav je dr. Andrije Hebranga

Iako će se vjerojatno zbog te izjave pobuniti ženske udruge, kaže Hebrang, dijete treba oba roditelja, a to je velika razlika od rastave ili izvanbračnih zajednica. Smatra kako će biti jakih polemika oko novog zakona koji je u pripremi i u završnoj je fazi, prenosi Jutarnji list.

'Pravo je svih bračnih zajednica da imaju dijete, ali postavljat će se pitanja treba li reći djetetu tko je uistinu otac i kada to treba priopćiti. Crkva se protivi ovakvoj vrsti oplodnje, ali pravo na roditeljstvo je najvažnije', kaže Hebrang.

Osvrćući se na brojne otkaze u Plivi, Hebrang kao krivca vidi Račanovu vladu koja je 2002. godine ostala bez paketa dionica od 25 posto. Smatra da je Pliva bila perspektivna tvrtka koja je imala svijetlu budućnost s novim zaposlenjima, a nikako otpuštanjem 760 radnika.

'Račanova je vlada dug prema toj tvrtki isplatila dionicama, što se nije smjelo dogoditi. Vladi HDZ-a ostalo je sedam posto dionica, što nije dovoljno', kaže Hebrang te dodaje da je tvrtku trebalo usmjeriti k dobivanju borbe za dobivanje licencija za lijekove.

Hebrang se osvrnuo i na recesiju, za koju kaže da još nije došla, te smatra da se ne smije odmah žrtvovati socijalno stanje zemlje i zdravstvo.

'Treba proći prvi kvartal kako bismo znali što dalje. Uvijek se stigne prirediti rebalans. Još nismo u crnoj situaciji i proračun drži vodu', smatra Hebrang.