PLJAČKE I UBOJSTVA U SLUNJU

Umjesto presude opet rasprava u suđenju Cekinoviću za ratni zločin

07.10.2011 u 16:52

Bionic
Reading

Glavna rasprava u suđenju za ratni zločin nad hrvatskim civilima na slunjskom području 1991., u kojem je optužen nekadašnji zapovjednik Teritorijalne obrane Primišlja kod Slunja, Mićo Cekinović, ponovno se otvara zbog nužnosti saslušanja još nekoliko svjedoka, iako je danas trebala biti izrečena presuda, odlučilo je sudsko vijeće Županijskog suda u Rijeci kojim predsjedava sutkinja Ika Šarić

Sutkinja Šarić je obrazložila ponovno otvaranje glavne rasprave zbog izmjene optužnice riječkog Županijskog državnog odvjetništva neposredno pred ispitivanje optuženog Cekinovića te zbog nekih elemenata Cekinovićeve obrane u njegovoj zavšnoj riječi.

Zbog toga je saslušanjem svjedoke potrebno dodatno razjasniti događaje vezane uz zauzimanje Slunja od strane bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u studenom 1991. te progon hrvatskog stanovništva i paljenje njihovih kuća.

Mićo Cekinović je 1991. godine bio zapovjednik Teritorijalne obrane Primišlja u sastavu tzv. 'krajinske vojske', a tereti ga se za posrednu odgovornost za progone, pljačku, maltretiranje i ubijanje hrvatskih civila prilikom zauzimanja Slunja 1991. godine.

Sudski postupak je premješten na riječki Županijski sud nakon dva suđenja na karlovačkom sudu na kojima je bio osuđen, jednom na godinu, a drugi put na četiri godine zatvora, ali je Vrhovni sud RH oba puta poništio presude.

Odvjetnik optuženika Luka Šušak zatražio je njegovo puštanje iz pritvora, navevši da Cekinović ne namjerava pobjeći iz zemlje jer ima imovinu i rodbinu u Hrvatskoj. O zahtjevu obrane će odlučivati izvanraspravno vijeće riječkoga Županijskog suda.

Nova rasprava zakazana je za 21. i 22. studenoga.