OSNIVA SE NOVA AGENCIJA

'Umjesto liječnika zapošljavate administraciju, što ja znam čije ljubavnice'

23.01.2014 u 16:07

Bionic
Reading

Kako bi se što bolje provodio Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, odnosno pružila operativna podrška u poslovima vezanim za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika te trajno zbrinuli plinovi u geološkim strukturama, vladajući su se odlučili na osnivanje još jedne agencije - Agencije za ugljikovodike. Iako vladajući tvrde da i druge svjetske države imaju posebno tijelo koje uređuje te probleme, oporba smatra da se osnivanjem nove agencije samo gomila državna administracija

'Agencija upravlja podacima o ugljikovodičnim potencijalima geoloških struktura te je iste ovlaštena predstavljati i prodavati zainteresiranim investitorima, priprema dokumentaciju za javna nadmetanja u svrhu davanja dozvola za istraživanje, eksploataciju ugljikovodika, prati ispunjenje ugovornih obaveza investitora koji su se obavezali istraživati u Republici Hrvatskoj uzimajući u obzir najviše standarde zaštite okoliša, te pruža operativnu podršku investitorima prilikom istraživanja, eksploatacije ugljikovodika u Republici Hrvatskoj, a s ciljem osiguranja maksimalne koristi za samo gospodarstvo', pojasnio je uvodno čime će se baviti nova agencija zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić.

Intencija osnivanja nove agencije nije dobro sjela u oporbi.

'Osnivanjem agencije otvorit ćete jedan izvjestan broj radnih mjesta. Za koju stranku? HNS, Kukuriku, IDS? Kažite mi čije će to biti. Kažite mi je li 586. ili 932. agencija. Neki dan sam bio u jednoj lokalnoj emisiji gdje Gjurković kaže da ne povećavate državnu administraciju. A ja kažem da povećavate, a on kaže - ne povećavamo. Pa sad, tko je u pravu? Ma što vi radite? Pa vi ne date zapošljavanje liječnika, medicinskih sestara, nego zapošljavate administrativni kadar, što ja znam čije ljubavnice. Kome to treba? Kome platiti? Tko je tu kome dužan? Da li ste izgubili kompas, da li znate gdje je sjeverni pol? Da li znate i što treba ovoj državi?', pitanja su koja su mučila HDZ-ovog Dujomira Marasovića.

Broj agencija mučio je i HDZ-ovog Gorana Marića. 'Ovo je 152. agencija u RH, zvala se ona agencija ili upravno vijeće nekakvo. Ne znam, možda kad dostignemo brojku od 200, spasit će se Hrvatska. Vjerojatno je to put za izlazak iz krize', sarkastično je rekao Marić.

S tim se nije mogao složiti zamjenik ministra Leverić. 'Predlažem da pogledate na stranicama Vlade RH reformske mjere i vidjet ćete da mi spajamo agencije i institute. Spajanje agencija, spajanje instituta, reformiranje onog što ste vi formirali godinama i što ste stvarali veliki broj spajamo jer puno je nepotrebnih instituta koji se trenutno nalaze s jednim zaposlenim ili dva. Upravo ova vlada radi suprotno od vas', rekao je Leverić.

Agencije je zabrajao i HDZ-ov Branko Bačić i zbrojio da je ovo 181. agencija. 'Dosad se posao oko ugljikovodika u velikoj mjeri odvijao u okviru resornog ministarstva i ja doista ne vidim razloga da sada, nakon 60 godina, formiramo takvu agenciju. Tim više što mi se čini da kada smo donosili Zakon o ugljikovodicima, da je na Odboru zaštite okoliša i prirode predstavnik Vlade rekao kako će ova agencija biti privremenog karaktera. Tada je bilo riječi kako će agencija kada se formira, kada se provede procedura oko utvrđivanja investitora na eksploataciji tih nalazišta nafte u Hrvatskoj, kada se raspodijele koncesije odnosno kada se taj posao obavi, da će se takva agencija ukinuti jer da ona onda više praktički neće imati u tolikoj mjeri potrebe za svojim zamijenjenim postojanjem', kazao je Bačić.

Da će agencija biti privremena, potvrdio je SDP-ov Igor Rađenović. 'Agencija jest privremenog karaktera dok se provedu istraživanja i na osnovi natječaja itd, a zakonom je predviđeno da će biti osnovano nacionalno trgovačko društvo koje će u ime i za račun svog osnivača tj. RH u punom obimu štititi interes kada jednoga dana do eksploatacije dođe', rekao je Rađenović.

Dok su neki u HDZ-u zbrajali agencije, Đuro Popijač osvrnuo se i na ovotjednu informaciju da je u Jadranu pronađena nafta.

'Ovdje je već spomenuto kako će Hrvatska postati Norveška, počet će dolaziti strani investitori, ulagati stotine milijuna eura u istraživanje i onda će veselo crpiti naftu i plin i onda će veselo Hrvatska imati najjeftiniju naftu i plin na cijelom svijetu. Dakle to su toliko neozbiljne, toliko smiješne izjave da ih je za ovom govornicom važno apostrofirati kao apsurde, kao jedno neznanje, nesposobnost, jedan kaos ili zapravo promicanje nekih lobija i nekih interesa', rekao je Popijač.

No s optužbama da se uvodi kaos nije se mogao složiti HNS-ov Srđan Gjurković. 'Apsurd, nesposobnost, neznanje, košmar, kaos je ono što ste vi nama ostavili. Od 2007. do 2010. imali ste 92 agencije koje su trošile oko šest milijardi kuna. Pod pritiskom EU u srpnju 2010. smanjili ste na 62 agencije. Nakon toga smo mi te agencije kroz reforme doveli u stanje funkcioniranja i plaće nisu 28 ili 30 tisuća kuna neto, nego su plaće u skladu sa svim plaćama koje su u državnim službama odnosno u ministarstvima', kazao je Gjurković.