slavko barić

Umirovljeni hrvatski general: Nadam se da Mariupolj neće postati ukrajinski Vukovar, a bojim se da bi uskoro mogla krenuti nova Putinova kampanja

06.03.2022 u 21:02

Bionic
Reading

Rusku invaziju na Ukrajinu i njen mogući razvoj za Dnevnik Nove TV komentirao je bivši zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH Slavko Barić

Umirovljeni general pukovnik Barić rekao je kako se nada da će velika humanitarna katastrofa u Mariupolju završiti pozitivnim ishodom.

'Može se izvući, ako se dvije strane usuglase i ako shvate da civili, pogotovo djeca i žene ne mogu biti taoci rata', rekao je Barić za Dnevnik Nove TV, a na pitanje može li Mariupolj postati ukrajinski Vukovar kaže da bi mogao.

'On, upravo po ovom dijelu u kojem se zatekao veliki broj civila kojima prijeti velika humanitarna katastrofa, on može to biti. Mada, mišljenja sam da je potrebno i dalje raditi na tome kako niti jedna strana, pogotovo ne Ukrajinci s ovim konvojem, ne bi oslabila svoje pozicije i da ne dođu u situaciju u kojoj će Rusima biti omogućen potpuni ulazak u grad', rekao je Barić.

  • +2
Mariupolj Izvor: Profimedia / Autor: Vojtech Darvik Maca / Česká editoriální fotografie / Profimedia

Očekuje da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao pokušati tijekom sljedećih dana ostvariti svoje ciljeve.

'Ono što je bilo rečeno - da neće biti moguće voditi ovu kampanju duže vrijeme, mislim da je ovo vrijeme kad se radi određena reorganizacija snaga i dovođenje novih snaga s istoka. Bojim se da će u narednih par dana ponovno početi velika kampanja i nastojat će u narednih deset do 15 dana ostvariti sve zacrtane ciljeve. Treba naglasiti da će Putin nastojati djelovati i političkim putem kako bi došao do ostvarenja svojeg cilja koji mu je bitan", rekao je.

Za obranu glavnog ukrajinskog grada Kijeva Barić kaže da je dobro organizirana.

'Kijev je dobro organiziran, postupili su na vrijeme s organizacijom teritorijalne obrane. Podijelili su veći dio naoružanja i dobro je da dolazi još naoružanja, kad je u pitanju protuoklopna i protuzračna obrana. Bojim se u narednih nekoliko dana mogućnosti poluokruženja - tada dolazi do rata i obrane Kijeva, Putin angažira dodatne snage, želi po svaku cijenu ući u Kijev kako bi smijenio predsjednika i sadašnje rukovodstvo Ukrajine', kazao je Barić i dodao kako misli da Putina ne zanima zapadna Ukrajina tako da ne očekuje napad na Lavov (Lviv).

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

'To je vrijeme kad dolazi do topljenja snijega i oni nemaju toliko vremena. Njima bi trebala još najmanje dva mjeseca da dovuku još snaga, ako ih imaju - i to je pitanje. Sad je angažirano 200.000 vojnika, što je krajnji napor kad je u pitanju ruska vojska. To nije krajnja brojka nego napor koji se postiže logističkom potporom kad su u pitanju sredstva, tehnika itd', rekao je Barić za Novu TV.