JELKO KACIN:

'Ulazak Hrvatske u EU može se odgoditi i nakon 2013.'

16.10.2012 u 18:47

Bionic
Reading

Slovenski političar Jelko Kacin, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, u utorak je za tursku novinsku agenciju Anadolija izjavio kako je moguće da se ulazak Hrvatske u EU odgodi do kraja iduće godine, a možda i duže

'Može se čak i odgoditi formalni ulazak Hrvatske u EU negdje do kraja 2013. godine ili čak i duže', rekao je Kacin za Anadoliju, ali i dodao da će 1. siječnja 2013. godine svejedno stupiti na snagu drukčiji trgovinski režim.

'Zbog približavanja ili mogućeg ulaska Hrvatske u EU, 1. siječnja 2013. godine stupa na snagu drukčiji trgovinski režim. To će donijeti velike promjene u prodaji poljoprivrednih proizvoda, odnosno proizvoda za domaće tržište u BiH. Mislim da je to upozoravajuća poruka na koju bi trebalo odmah reagirati', napomenuo je Kacin.

Predsjednik Donjeg doma njemačkog parlamenta Norbert Lammert u nedjelju je izjavio da se zalaže za stanku u proširenju EU, uključujući i Hrvatsku, za koju je ocijenio da nije spremna za članstvo u EU, no glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert odmah potom je izrazio uvjerenje da će Hrvatska ući u EU kako je i planirano.

220462 ,219924 ,196402,188965Istodobno je u utorak objavljeno da je Kacinov nadređeni, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz u razgovoru za britansku novinsku agenciju Reuters naglasio kako se ne smije dirati u datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predviđen za 1. srpnja sljedeće godine, odgovorivši tako na Lammertovu izjavu.

Najnoviji izvještaj Europske komisije o napretku Hrvatske bio je djelomično kritičan u vezi provođenja reformi, rekao je Schulz. 'Ima nekoliko točaka koje se moraju popraviti. Ali s Hrvatskom su sklopljeni jasni dogovori. Smatram: Pacta sunt servanda (ugovore valja poštivati). Zbog toga Hrvatska mora dobiti svoj datum ulaska', istaknuo je predsjednik Europskog parlamenta.

I njemački ministar gospodarstva Philipp Roesler kazao je u utorak u intervjuu za list RuhrNachrichten kako je uvjeren da će Hrvatska 'na vrijeme izvršiti sve svoje zadaće i 1. srpnja 2013. ući u EU'.