jačanje suradnje

Ukrajinski i francuski ministri obrane obećali zajedno proizvoditi oružje

28.09.2023 u 23:06

Bionic
Reading

Francuska i Ukrajina u četvrtak su obećale da će raditi zajedno na nabavci oružja za tromjesečnu protuofenzivu Kijeva protiv ruskih okupacijskih snaga te na razvoju zajedničke proizvodnje oružja

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov rekao je da su se on i njegov francuski kolega fokusirali na jačanje suradnje u pogledu tehničke obuke ukrajinskih oružanih snaga.

"Deseci projekata su ili pokrenuti ili se o njima raspravlja sa ciljem organizacije zajedničke proizvodnje novog oružja ili održavanja postojećeg oružja", rekao je Umerov na konferenciji za medije uz francuskog ministra Sebastiena Lecornua.

Dvije strane, rekao je, razmatraju osnivanje fonda "za podršku zajedničkim projektima s našim partnerima i tvrtkama koje žele započeti proizvodnju u Ukrajini."

Lecornu je rekao da će Francuska "nastaviti pomagati Ukrajini koliko god bude potrebno", no nije iznio detalje koje će oružje isporučiti.

"Ovaj rat bi se mogao nastaviti", rekao je novinarima. "Dopustite da ponovim naše povjerenje u ukrajinsko oružje da bi se ova protuofenziva pokazala uspješnom."

Ukrajinska protuofenziva fokusirana je na ponovno zaposjedanje istočne Ukrajine koju je okupirala ruska vojska ranije ove godine te u napredovanju prema jugu kako bi presjekli kopneni most koji je Rusija izgradila između anektiranog Krima i pozicija koje drži na istoku.

Francuska i Ukrajina, rekao je Lecornu, će razmotriti "što možemo učiniti zajedno u pogledu nabavke ili proizvodnje oružja." A Pariz će zadržati svoju sadašnju razinu obuke ukrajinskih vojnika - više od 7000 ove godine.

Lecornu je ranije razgovarao o mogućnostima zajedničke proizvodnje oružja s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Razgovarao sam s vašim ministrima vrlo konkretno kako vam francuska industrija može pomoć. Mi ćemo naravno nastaviti ovaj posao", rekao je Lecornu u videu kojeg je Zelenski objavio na Telegramu.

Lecornu i Zelenskij su raspravljali o jačanju ukrajinske zračne obrane uoči zime, priopćio je ured predsjednika. Kijev strahuje da će Rusija provoditi zračne napade na ključnu energetsku infrastrukturu ove zime.

Zelenskij je rekao da je zahvalan francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na vojnoj pomoći, istaknuvši posebno protuzračne raketne sustave, samohodne topničke jedinice Caesar i projektile Scalp.