donecka oblast

Ukrajinska vojska oslobodila selo na južnom bojištu

27.07.2023 u 23:32

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska je oslobodila od ruskih snaga selo Staromajorske, na južnom bojištu, gdje su snage Kijeva pojačale svoju protuofenzivu zadnjih dana, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar

"Oslobođeno je Staromajorske u Donjeckoj oblasti. Naši branitelji trenutno provode operacije čišćenja" ruskih snaga, napisala je na Telegramu.

Ovo su prvi konkretni rezultati ukrajinske ofenzive u tom sektoru bojišnice od lipnja. Snage Kijeva su ondje već oslobodile nekoliko sela na području koje je ruskoj vojsci teško braniti a koje je nekoliko kilometara od glavne crte bojišta ruskih snaga.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je objavio video snimku na Telegramu na kojoj se vide vojnici s ukrajinskom zastavom blizu zida izbušenog granatama. "Naš jug, naši momci, slava Ukrajini!", napisao je.

Na toj snimci vojnici kažu da su "oslobodili selo Staromajorske".

Ukrajinska vojska je početkom lipnja povela veliku protuofenzivu kako bi potisnula ruske snage s teritorija pod njihovom kontrolom na jugu i na istoku.

Protuofenziva je zasad donijela Kijevu tek skroman uspjeh. Oslobođeno je nekoliko sela i uzvisina blizu potpuno razrušenog Bahmuta, središta borba na istoku Ukrajine.

Ruska vojska je pak u srijedu priopćila da je odbila velik ukrajinski napad blizu Orihiva, u drugom sektoru južnog bojišta, u kojemu je sudjelovalo više stotina vojnika.

Snage Moskve vode pak ofenzivu na sjeveroistoku, gdje su ovih dana, tvrde, napredovale u smjeru Limana, gdje su u utorak zauzele selo Serhijivku.