DVODNEVNA RADIONICA

Ukrajinci u Zagrebu uče procesuirati ratne zločine: 'Želimo naučiti najbolje prakse, ali i greške'

30.06.2023 u 21:12

Bionic
Reading

Počela je dvodnevna radionica za tridesetak ukrajinskih tužitelja i policijskih službenika kojima će hrvatski stručnjaci prenijeti znanja i iskustva u procesuiranju ratnih zločina počinjenih za vrijeme Domovinskoga rata, priopćilo je ministarstvo pravosuđa i uprave u petak

Dvodnevna radionica provodi se u organizaciji ministarstva pravosuđa i uprave i Savjetodavne skupine za teške zločine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

"Hrvatska je zahvaljujući ratnom iskustvu razvila značajnu ekspertizu u viktimologiji, između ostalog zahvaljujući Zvonimiru Šeparoviću koji je obnašajući dužnost ministra pravosuđa u šestoj Vladi Republike Hrvatske inicirao pokretanje Tužbe Republike Hrvatske protiv Savezne Republike Jugoslavije, vodeći se načelom da nitko u ime žrtava ne može opraštati zločine. To načelo aktualno je i danas i zato Republika Hrvatska snažno podupire borbu protiv nekažnjavanja promatrajući je sastavnim dijelom vladavine prava", izjavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na otvaranju radionice.

Malenica je istaknuo da će postkonfliktna tranzicija biti jedan od najvećih izazova za Ukrajinu, a jedan od preduvjeta za uspješnu tranziciju je da pravda bude zadovoljena.

"Ova radionica dio je naše podrške Ukrajini i nastojanja da iz našeg višegodišnjeg iskustva naučite kako učinkovitije istražiti i procesuirati ratne zločine počinjene na teritoriju vaše države", rekao je hrvatski ministar.

Na radionici sudjeluju ukrajinski ministar pravosuđa Denis Maliuska i ukrajinski glavni tužitelj Andrij Kostin.

"Imamo puno sličnih zločina koji su počinjeni u Hrvatskoj. Vi ste imali branu koja je uništena, kao i mi, a razlika je u razmjerima. Tip zločina je sasvim isti. Želimo naučiti od tužitelja i sudaca iz Hrvatske, želimo naučiti najbolje prakse, ali i greške kako ih ne bismo ponavljali", rekao je Maliuska.

  • +20
Rat u Ukrajini - Napad na Kijev Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Kostin je rekao da je "podrška žrtvama ruske agresije važan aspekt pravde koji zahtjeva zajedničku akciju" te da je Ukrajini hrvatska podrška u tome "izuzetno važna".

Na radionici su u petak bili i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek te glavni koordinator Savjetodavne skupine za teške zločine Clint Williamson.