AGEMA U AKCIJI

Ukrajinci dobili prvu bespilotnu amfibiju, ovako će je koristiti na bojišnici

17.12.2023 u 11:50

Bionic
Reading

Tvrtka Ukrainian Armor predala je prošlog tjedna specijalnoj obavještajnoj pukovniji Kraken testnu bespilotnu amfibiju Agema, nastalu u suradnji s Milanionom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Evo čemu služi prvo takvo vozilo u sastavu ukrajinske vojske

Vijest o predaji Ageme objavio je Ukrainian Armour na društvenim mrežama, ističući da je specijalna postrojba Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane, nazvana Kraken, besplatno dobila vozilo. Tvrtka se nada da će od krakenovaca dobiti povratnu informaciju o tome kako se kopneni dron pokazao u borbi i na koji način bi ga trebalo optimizirati radi osiguravanja njegove maksimalne učinkovitosti.

Prema riječima Vladislava Belbasa, izvršnog direktora Ukrainian Armora, bespilotni kopneni sustavi igraju vrlo važnu ulogu u modernom ratovanju te će tvrtka odmah nakon dobivanja informacija iz 'prve ruke' krenuti u finalizaciju sustava u skladu sa zahtjevima vojske. Potom će, dodao je, uslijediti isporuka više takvih vozila ukrajinskim braniteljima. Inače, Ukrainian Armor još je 2021. potpisao ugovor s Milanionom o zajedničkoj proizvodnji Ageme, ali je taj plan poremetila ruska invazija na Ukrajinu krajem veljače 2022. godine.

Demonstracija bespilotne amfibije Agema Izvor: Društvene mreže / Autor: Milanion Group

Ultrasvestrana Agema osmišljena je za pružanje logističke potpore, izviđanje, evakuaciju ranjenika s bojišta, lansiranje bespilotnih letjelica ili borbu protiv njih te za omogućavanje komunikacije i obavljanje drugih humanitarnih funkcija. Vozilo može biti opremljeno različitim oružjem, ali ga ukrajinski vojnici trenutno testiraju nenaoružano. Belbas precizira da će krakenovci u početku testiranja koristiti Agemu za prijevoz streljiva do svojih položaja i evakuaciju ranjenika.

Bespilotno kopneno vozilo teško je 602 kilograma, a pokreće ga Briggs-Strattonov motor Vanguard s unutarnjim izgaranjem od 40 konjskih snaga. Ovaj UGV (unmanned ground vehicle) može nositi do 622 kilograma tereta kada se kreće kopnom pri maksimalnoj brzini od 29 kilometara na sat, odnosno do 330 kilograma kada se kreće po vodi pri najvećoj amfibijskoj brzini od pet kilometara na sat. Također može vući teret težine do 544 kilometra.

  • +5
Bespilotna amfibija Agema Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Milanion Group

Pomicanje granica u inovacijama

Opremljenom sposobnošću prelaska preko različitih terena, Agemom se može daljinski upravljati ili se pak može koristiti samostalno na unaprijed planiranim stazama i konfigurirati s kotačima ili gusjenicama za relevantne operativne potrebe. Dostupna u pogonskim sklopovima 'osam puta osam' i 'šest puta šest', višenamjenska platforma vozila ima i palubu koja se može prilagoditi bilo kojem teretu specifičnom za misiju.

Treba istaknuti i inovativan diferencijalni prijenos Admiral s neovisnim kočnicama jer omogućuje povećanu učinkovitost upravljanja dovođenjem više i konstantne snage na kotače, što zauzvrat pruža bolju kontrolu i glađe skretanje.

Proizvođač tvrdi da Agema može djelovati na neravnom terenu te je dovoljno mobilna za urbana i ruralna okruženja kako bi podržavala kopnene i mobilne postrojbe. Ističu se i da je njezina potpuno amfibijska platforma dizajnirana za pomicanje granica najnovijim inovacijama i tehnologijom za osvajanje najizazovnijih terena, uključujući asfaltirane i zemljane ceste, travu, grmlje, kamenje, pijesak, uske staze, blatne močvare i naizgled neprohodne džungle. Navodi se i da je vozilo, uz ekstremnu mobilnost i sposobnost penjanja uz strme uspone, vrlo jednostavno za rukovanje.