zaoštravanje situacije

Ukrajina u strahu od invazije: zabranili ulazak u zemlju muškarcima iz Rusije

30.11.2018 u 13:50

Bionic
Reading

Ukrajina je u petak zabranila Rusima u dobi od 16 do 60 godina ulazak u zemlju, a ta je mjera donesena pod izvanrednim stanjem uvedenim nakon što je Rusija otvorila vatru i zaplijenila tri ukrajinska mornarička broda pored Krima prošli tjedan, prenijele su agencije u petak

"Na granici su stupile na snagu mjere pojačane kontrole. Od danas, ulazak je ograničen strancima, ponajprije građanima Ruske Federacije u dobi od 16 do 60 godina muškog spola", rekao je zapovjednik ukrajinske pogranične straže, piše agencija AFP.

Svrha mjere je "spriječiti Rusiju da provede operacije koje je planirala 2014.", napisao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na Twitteru referirajući se na prorusku separatističku pobunu u istočnoj Ukrajini prije četiri godine.

Objavljujući uvođenje mjere Porošenko se referirao na rusku zapljenu brodova od nedjelje, na aneksiju Krima iz 2014. i njihovu potporu separatističkoj pobuni u istočnoj Ukrajini te je rekao da je važno zaustaviti potpunu invaziju.

Zapovjednik ukrajinske pogranične straže rekao je da će iznimke biti u humanitarnim pitanjima, ako Rusi moraju prisustvovati pogrebu rođaka, piše njemačka agencija dpa.

Ruski zastupnik u Moskvi je rekao, a prenijela ga je novinska agencija RIA, da Rusija ne planira uvoditi recipročne mjere za ukrajinske muškarce.

Glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova osudila je taj potez ukrajinske vlade i kazala da je ukrajinska država "potpuno disfunkcionalna".

Napetosti između Ukrajine i Rusije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U srijedu je Ukrajina proglasila 30-dnevno izvanredno stanje u deset pograničnih regija i uz obale Crnog i Azovskog mora. 

Pomorski izgred od nedjelje prvi je otvoreni vojni sukob između dviju zemalja otkako je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim 2014. godine kada je izbila oružana pobuna proruski orijentiranih stanovnika istočne Ukrajine protiv središnje vlasti u Kijevu s dosad više od 10.000 žrtava.

Službeni Kijev, prema izjavama sigurnosnih dužnosnika, razmatra hoće li uzvratiti istom mjerom na crnomorski incident.

Dužnosnici su rekli  da bi mogli također nametnuti dodatna ograničenja ruskim građanima koji već jesu u Ukrajini.