ciljane investicije

Rat u Ukrajini negativno utjecao na Podravku i Hartmann, ali vrijednost im se povećala

16.12.2023 u 08:59

Bionic
Reading

Rat u Ukrajini negativno je utjecao na troškove koprivničkih izvoznika Podravke i Hartmanna, ali zbog ciljanih investicija ipak su postigli zavidne rezultate poslovanja pa im se vrijednost u te dvije godine povećala

Najveći koprivnički izvoznici, Podravka s Belupom i Hartmann Koprivnica koji je dio danske grupacije Brodrene Hartmann, na razne su načine osjetili invaziju ruske vojske na Ukrajinu koja je počela 24. veljače 2022. godine. Iz Grupe Podravka kažu da se posljedice rata i dalje očituju u rastu cijena ulaznih troškova te samim time utječu na globalnu sigurnost opskrbe hranom, kao i cjenovnu pristupačnost hrane. Kao odgovor na poremećaje, ističu, u proteklom razdoblju poduzeli su niz mjera radi smanjenja ili ublažavanja rasta operativnih troškova te povećanja interne efikasnosti.

Snažna pozicija omogućuje nam da se brzo prilagođavamo promjenama i odgovorimo na potrebe naših potrošača, usporedno realizirajući naše strateške ciljeve koji uključuju velika ulaganja i dovršetak važnih investicija te ustrajnost u provođenju naših strategija poslovanja, odgovorili su za Hinu iz Podravke na upit o tome na koji su se način prilagodili ratnoj situaciji u dijelu Europe. Uprava Podravke, ističu, kontinuirano razmatra sve rizike povezane s rusko-ukrajinskim sukobom te ocjenjuje da oni ne ugrožavaju stabilnost poslovanja Grupe Podravka.

  • +23
Ilustrativna galerija/Andrej Plenković posjetio Podravku Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Podravka je pri kraju dvije velike investicije koje su na području Koprivnice pokrenute unazad godine dana ukupne vrijednosti 62 milijuna eura. Riječ je o izgradnji novog logističko-distributivnog centra i proširenju tvornice juha i Vegete u Koprivnici u čijim će se pogonima proizvoditi tjestenina. Oba projekta u završnoj su fazi realizacije. Dodajmo da je cijena dionice Podravke na dan početka invazije ruske vojske na Ukrajinu iznosila 79,63 eura, a 14. prosinca ove godine 161 euro.

Kada je riječ o Hartmannu Koprivnica, koji glavninu prihoda ostvaruje proizvodnjom podložaka za jaja, direktor tvrtke Dario Šumiga za Hinu kaže da ih je rat u Ukrajini samo okrznuo. Što se tržišta Ukrajine i Rusije tiče, tamo je koprivnički dio danske kompanije prije rata izvozio izrazito male količine svojih proizvoda. Doduše, utjecaj rata prve godine se osjetio kroz cijenu energenata zbog čega su porasle cijene podložaka za jaja, što su osjetili i kupci.

Danas je situacija puno bolja zbog niske cijene energenata i otkupne cijene starog papira kao osnovne sirovine za proizvodnju podložaka, kaže Šumiga koji se sve vrijeme više pribojavao i pribojava utjecaja ptičje gripe na poslovanje, nego rata u Ukrajini. Dodaje da su pokrenuli i proizvodnju papirnatih podložaka za meso.

Iako još nisu zaključene sve brojke koje govore o ovogodišnjem poslovanju, prvi čovjek koprivničkog Hartmanna zaključuje da će im prihodi biti viši nego ikada do sada. Da je ta koprivnička tvrtka koja 90 posto svojih proizvoda plasira na vanjska tržišta dobro poslovala tijekom ukrajinske krize govori javno dostupan podatak prema kojim su im prihodi u 2021. iznosili 30,4 , 2022. godine 47,8 milijuna eura.