IZVOZ ŽITA

Ukrajina nastavlja slati brodove sa žitaricama, unatoč povlačenju Rusije iz sporazuma

31.10.2022 u 21:11

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u ponedjeljak da će njegova zemlja nastaviti izvoziti žitarice iz svojih crnomorskih luka u okviru dogovora sklopljenog pod okriljem UN-a, unatoč povlačenju Rusije iz sporazuma, jer taj izvoz nudi stabilnost za svjetska tržišta hrane.

Rusija je objavila u subotu kako je suspendirala sporazum sklopljen uz posredovanje UN-a i Turske o slobodnom izvozu žita iz ukrajinskih crnomorskih luka.

"S naše strane, mi nastavljamo s inicijativom za žitarice jer razumijemo što nudimo svijetu. Nudimo stabilnost na tržištu proizvodnje hrane", rekao je Zelenskij na zajedničkoj konferenciji za novinare s češkim premijerom Petrom Fialom nakon sastanka.

  • +4
žito ukrajina brodovi Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Zelenskij je rekao kako vjeruje da je Rusija napustila sporazum unatoč tome što je Moskva rekla kako je samo "suspendirala" svoje sudjelovanje.

“To znači da je Rusija ta koja krši sporazum”, rekao je Zelenskij.

"Nadajmo se da će naši partneri uspjeti smiriti rusku retoriku", dodao je.

Rusija je u ponedjeljak poručila kako je "neprihvatljivo" da brodovi prolaze kroz crnomorski sigurnosni koridor jer ga Ukrajina koristi za "vođenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije".

Zelenskij je također skrenuo pozornost na dokument koji je potpisao s češkim premijerom kako bi se povećala suradnja s ciljem postizanja standarda potrebnih Ukrajini za osiguranje članstva u NATO-u.

Nastojanje Ukrajine da se priključi NATO-u Rusija je osudila kao neprihvatljivo, te ustvrdila da  je to jedan od razloga pokretanja invazije na susjeda.