crta bojišnice

Ukrajina izvijestila o napretku svojih snaga nakon 'teškog' tjedna borbi

03.07.2023 u 14:27

Bionic
Reading

Ukrajina je u ponedjeljak izvijestila da su njezine trupe ponovno zauzele više područja duž istočne i južne fronte, što je predsjednik Volodimir Zelenski nazvao napretkom u "teškome" tjednu protuofenzive Kijeva protiv ruskih snaga

U teškim prošlotjednim borbama ukrajinska je vojska vratila 37,4 četvornih kilometara teritorija, objavila je zamjenica ministra obrane Hanna Maliar.

Rekla je da kijevske trupe napreduju u smjeru Bahmuta na istoku Ukrajine, a ruske snage napadaju u smjerovima Limana, Avdivke i Marinke u regiji Donetsk na istoku zemlje.

Prošli je tjedan Ukrajina uspjela vratila devet četvornih kilometara teritorija duž istočne fronte, što je "rezultat poboljšanja operativnog (taktičkog) položaja i poravnanja crte bojišnice", rekla je Maliar.

Na jugu je Ukrajina uspjela vratiti 28,4 četvorna kilometra teritorija, čime je ukupna površina ponovno osvojenog teritorija duž te fronte porasla na 158,4 četvornih kilometra, dodala je Mailar.

"Prošli tjedan bio je težak na prvoj crti bojišnice. Ali napredujemo", napisao je Zelenskij u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Idemo naprijed, korak po korak! Zahvaljujem svima koji brane Ukrajinu, svima koji vode ovaj rat prema ukrajinskoj pobjedi!"

Rusija, koja je u veljači 2022. započela opsežnu invaziju na Ukrajinu, tijekom vikenda je objavila da su njezine snage odbile ukrajinske napade blizu sela koja okružuju Bahmut i u južnijim područjima, posebice u blizini grada Vuhledara koji se nalazi na uzvisini. Izvijestio je i o uspjelom zaustavljanju ukrajinskih trupa na sjeveroistoku zemlje.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u ponedjeljak je rekao da kratka prošlomjesečna pobuna plaćeničke grupe Wagner nije utjecala na rusku "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

"Provokacija nije utjecala na akcije vojnih grupa uključenih u operaciju", rekao je na sastanku ministarstva.

Reuters nije uspio potvrditi informacije s bojišnice.