američki veteran

'Ruse se ne može zaobići, mora se ići kroz sredinu, ali i paziti na jednu stvar'

21.09.2023 u 09:37

Bionic
Reading

Ruske obrambene linije nemoguće je zaobići s boka, što znači da ukrajinske snage moraju pronaći način da probiju njihovu sredinu, pazeći pritom da ne dođu u okruženje, rekao je američki veteran koji obučava ukrajinske vojnike za Business Insider

Vojnik, koji ima nadimak Jackie, borio se u Afganistanu i Iraku prije nego što je počeo raditi kao instruktor za američku vojsku. Rekao je da je odgovorio na zahtjev Ukrajine za međunarodnim dobrovoljcima nedugo nakon što je Rusija pokrenula invaziju u veljači 2022. Jackie se borio uz ukrajinske trupe kod Kupjanska i Bahmuta. Sada, daleko od prve crte, obučava stotine ukrajinskih vojnika koji će se boriti za vraćanje svog teritorija.

Rekao je da, iako mu se ne sviđa način na koji je Rusija strukturirala svoju obranu, 'jer na neki način zahtijeva dosta ljudskih žrtava, kao i mnoge ruske operacije', ona je zastrašujuća i 'iznimno ju je teško probiti'.

'Ako misliš da si pametan i misliš da možeš otići na neko drugo mjesto da probiješ rusku liniju, naići ćeš na drugu rusku liniju, a ako ih želiš zaobići, naići će još jedna ruska linija. Nećete naći neki pametan način da prodrete. Morate ići ravno kroz sredinu i jednostavno ćete morati odabrati taj put', rekao je.

Pojasnio je da je taktika ići ravno kroz sredinu riskantna.

'Ako nemate dovoljno snaga za proboj, završit ćete u okruženju', rekao je. Pogriješite li, 'sve što na kraju radite jest da u džep ubacujete vlastite snage da ih Rusija potpuno uništi', rekao je. Ipak, jasno daje do znanja da Ukrajina nema mnogo izbora.

Ruska vojska Izvor: EPA / Autor: Yuri Kochetkov

Ukrajina je pokrenula protuofenzivu u lipnju i postigla određeni napredak, ali bez većih pomaka. Ukrajinski dužnosnici i vojnici odbacili su kritike da je protuofenziva bila spora, navodeći rusku duboku obranu i prednost u broju vojnika. Jackie se složio s time, rekavši da je Ukrajina napredovala više nego što je očekivao s obzirom na rusku prednost u ljudstvu i snažnu obranu potpomognutu minskim poljima.

'Ukrajina ostvaruje opipljiv napredak u više područja i očekujem ih još. Ono što još niste vidjeli je aperkat u ovoj protuofenzivi', rekao je.