ministarstvo poljoprivrede

Ukinuta zaražena zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge u Zadarskoj županiji

01.03.2024 u 17:13

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je ukinuta zaražena zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge (ASK) u Zadarskoj županiji.

Europska komisija je na temelju informacija o provedbi mjera koje je dostavilo Ministarstvo poljoprivrede i epidemioloških pokazatelja, uklonila zaraženu zonu u Zadarskoj županiji iz Dijela A Priloga II. Provedbenoj uredbi (EU) 2023/594.

U skladu s tim, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo rješenje kojim se zaražena zona u Zadarskoj županiji briše iz popisa područja određenih kao zone ograničenja ili zaražene zone zbog izbijanja afričke svinjske kuge, navodi se u priopćenju.

"Ovime je još jednom dokazano kako se učinkovitom provedbom mjera kontrole i svih drugih mjera propisanih Naredbom o mjerama kontrole afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uspješno može zaustaviti daljnje širenje ove bolesti i time smanjiti negativne posljedice koje ova bolest izaziva", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Pritom pozivaju sve lovce i subjekte koji drže svinje, kao i širu javnost, da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera, a posebno mjera biosigurnosti te da prijavljuju veterinarima svaku sumnju ili pronađenu uginulu divlju svinju.

Provedbena uredba (EU) 2024/808 оd 29. veljače 2024. o izmjeni priloga I. i II. Provedbenoj uredbi (EU) 2023/594 o utvrđivanju posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge objavljena je danas, 1. ožujka 2024. godine, a stupa na snagu sutra, 2. ožujka 2024. godine.