DOBRE VIJESTI

Ukinut porez na stipendije

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.06.2010 13:51
  • Objavljeno 30.06.2010 u 12:58
Diploma

Diploma

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Prestanak oporezivanja stipendija od premijerke Jadranke Kosor i ministra financija Ivana Šukera tražio je Institut za razvoj obrazovanja (IRO), u suradnji s Hrvatsko-američkom zakladom za obrazovanje i izobrazbu u okviru kampanje Stop oporezivanju stipendija

Budući da će tek novi pravilnik o porezu na dohodak, koji će Vlada donijeti u naredna tri mjeseca, podrobnije propisati provedbu ovog zakona i načina na koji će stipendije postati neoporezivima, IRO upozorava na važnost kvalitetne izrade pravilnika.

Glavne promjene koje se odnose na stipendiranje u Zakonu o porezu na dohodak nalaze se u članku 10. kojim se reguliraju primici na koje se ne plaća porez na dohodak. Novina je točka 18. kojom se propisuje da će se neoporezivim primitkom (do iznosa koji će biti propisan pravilnikom o porezu na dohodak) smatrati stipendije studentima, izabranima na javnim natječajima, kojima mogu pristupiti svi studenti pod jednakim uvjetima, za redovno školovanje na visokim učilištima. Spomenute stipendije mogu dodjeljivati zaklade, fondacije, ustanove i druge institucije registrirane u Republici Hrvatskoj za odgojno-obrazovne ili znanstveno-istraživačke svrhe, koje djeluju u skladu s posebnim propisima te su osnovane s namjenom stipendiranja.

Usprkos važnim pozitivnim promjenama i dopunama Zakona, iz navedenih izmjena nije jasno hoće li pravilnik ograničiti neoporezivi iznos stipendija. IRO i Zaklada predlažu da se, umjesto dosadašnjeg ograničavanja neoporezivog iznosa stipendija (1600 kuna), novim pravilnikom podrobnije odrede troškovi koje stipendija pokriva i način njihovog dokumentiranja u svrhu učinkovite kontrole namjenskog trošenja neoporezivih stipendija. Budući da su visoka učilišta autonomna u određivanju iznosa školarina te zbog rastućih životnih troškova studenata, IRO smatra važnim omogućiti isplatu stipendija u visini stvarnih troškova studiranja (školarine, životni i administrativni troškovi) bez poreznog opterećenja.

Također iz Zakona nije jasno odnose li se neoporezive stipendije na redovno studiranje i u tuzemstvu i u inozemstvu. 'Budući da je Hrvatska potpisnica Bolonjskog procesa, čiji je jedan od glavnih ciljeva poticanje mobilnosti studenata i nastavnika, smatramo posebno važnim omogućiti dodjelu neoporezivih stipendija za studiranje u tuzemstvu i inozemstvu', naglašava Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor IRO-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi