BLOKADA GRANIČNIH PRIJELAZA

Ukinut 'Lijanovićev' zakon, neredi u Sarajevu

25.09.2009 u 18:15

Bionic
Reading

Ustavni sud BiH u petak je ukinuo zakon o zaštiti domaće proizvodnje u okviru CEFTA-e, kojim je bilo predviđeno uvođenje carina na poljoprivredne proizvode iz Hrvatske i Srbije, objavio je sud

SARAJEVO - 'Ustavni sud BiH ukinuo je prijeporni zakon u cijelosti i prestaje vvrijediti sljedeći dan nakon objave odluke', navodi se u priopćenju objavljenu na internetskoj stranici Ustavnoga suda BiH nakon sjednice održane u petak.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pozdravilo je odluku Ustavnog suda BiH.

Ta odluka će pridonijeti nastavku dobre gospodarske suradnje i sveukupnih bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, priopćio je MVPEI.

Spriječena podjela dobara

Poljoprivrednici nisu, kako su najavili, na prosvjed dovezli kraveda ne bi, prema Pejićevim riječima, ugrozili skup. Policija je ispredzgrade i ulaza u Ustavni sud postavila zaštitnu ogradu i nije dopustilaprosvjednicima da građanima podjele prehrambene proizvode, žive piliće,jaja i brašna uz obrazloženje da bi to moglo izazvati nerede.

Ustavni sud BiH ocijenio je da je donošenjem toga zakona povrijeđen Ustav BiH. Preispitivanje ustavnosti toga zakona zatražio je predsjedatelj Doma naroda Ilija Filipović u ime kluba hrvatskih zastupnika koji su se u državnome parlamentu usprotivili njegovu donošenju.

Ustavni je sud u srpnju, netom što je prihvaćen u parlamentu, donio privremenu mjeru kojom je obustavio primjenu zakona o zaštiti domaće proizvodnje dok ne ocijeni jesu li njegove odredbe suprotne ustavu BiH i međunarodnom sporazumu o slobodnoj trgovini na području jugoistočne i srednje Europe (CEFTA).

Zakon za koji se snažno zauzimala mesna industrija 'Lijanovići' iz Širokog Brijega zapravo je onemogućio primjenu ugovora o zoni slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA), jer je predviđao ponovno uvođenje carina na meso i mlijeko te mliječne i mesne proizvode koji se u BiH uvoze iz susjednih zemalja.

Hrvatska je već upozorila vlasti BiH kako će, stupi li na snagu taj protekcionistički zakon, biti prisiljena uvesti protumjere.

Završen je prosvjed poljoprivrednika, čiji zahtjevi nisu ispunjeni. u BiH. Oni su željeli izvršiti pritisak na suce da na sjednici daju podršku Zakonu o zaštiti domaće proizvodnje. Nakon ukidanja zakona, najavili su nove prosvjede blokadom graničnih prijelaza.

Prema procjenama stranih izvjestitelja, pred zgradom Ustavnog suda u Sarajevu okupilo se i do tisuću poljoprivrednika, dok neki domaći mediji pišu da ih je bilo oko pet stotina. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić izvijestio je da je u Sarajevo došlo više od 30 autobusa poljoprivrednika iz svih krajeva BiH. Njih su došli podržati i predstavnici poljoprivrednih sindikata iz Srbije i Hrvatske. 'Nije riječ o našem bojkotu hrvatskih i srpskih proizvoda niti želimo rušiti međunarodne sporazume. Želimo samo ravnopravnost', naveo je Pejić.

'Preko uvoznih lobija u najvišim institucijama zakonodavne i izvršne vlasti štitimo radna mjesta u susjednim zemljama. Ovo je politički problem', ocijenio je Pejić.