VRATILI IH NA POŽANE

Uhvaćen sa sedmero prošvercanih Turaka

12.10.2011 u 13:36

Bionic
Reading

Zagrepčanin (27) kazneno je prijavljen zbog ilegalnog prebacivanja sedmero državljana Turske, preko Hrvatske u Sloveniju. U grupi su bili dvoje muškaraca te dvije žene i troje djece, za što su mu platili tisuću eura

Slovenska policija je, naime, u ponedjeljak oko 19 sati na granični prijelaz Požane dopratila sedam državljana Turske, 48-godišnjaka, 27-godišnjaka, 25-godišnjakinju te 32-godišnjakinju s troje maloljetne djece. S njima je dopraćen i 27-godišnji Zagrepčanin kojeg se sumnjiči da je zajedno s turskim 'ilegalcima' nezakonito prešao državnu granicu između Hrvatske i Slovenije.

Provedenim istraživanjem, kažu u PU istarskoj, utvrđeno je da je 27-godišnjak prije nekoliko dana u Zagrebu angažiran da za tisuću eura prebaci državljane Turske u Sloveniju. Nakon što je pristao, u subotu je iz Zagreba krenuo s 27-godišnjim državljaninom Turske do Rijeke, gdje ih je dočekalo preostalih šest državljana Turske, koje je trebalo nezakonito prebaciti preko granice. U nedjelju je Zagrepčanin svih sedam osoba smjestio u vozilo Alfa Romeo, pulskih registracijskih oznaka, te ih je dovezao do Buzeta.

Nakon što su svi 'putnici' izašli kod željezničke pruge Buzet – Rakitovec, put su nastavili pješice do državne granice, koju su prešli ilegalno u poslijepodnevnim satima. Po dolasku u Podgorje, Zagrepčanin je nazvao taksi službu, pa su svi zajedno u taksi vozilima krenuli prema unutrašnjosti Slovenije, kada su ih kod mjesta Črni Kal zaustavili policijski službenici.

'Zbog prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice i Zakon o strancima, punoljetni državljani Turske protjerani su iz Republike Hrvatske na godinu dana. Privremeno su smješteni u Prihvatni centar za strance Ježevo, dok je Zagrepčanin radi počinjenog kaznenog djela, jutros oko 1.20 sati, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave istarske', izvijestila je policija.