RECIDIVISTI

Uhvaćen pijan s dozvolom koja mu je istekla 2001.; kaznili ga s 20 tisuća kuna, no već drugi dan je opet bio za volanom

27.02.2020 u 15:13

Bionic
Reading

U cilju povećanja ukupne sigurnosti prometa na cestama policija redovito poduzima mjere i radnje sukladno važećim propisima te sankcionira počinitelje prometnih prekršaja, naročito onih koji dovode do najtežih posljedica. Pri tom je posebna pozornost usmjerena na recidiviste, odnosno višestruke počinitelje prometnih prekršaja

Tako su posljednjih nekoliko dana na području Delnica i otoka Krka u prometu zaustavljena dva hrvatska državljanina, koji su već ranije u više navrata prijavljivani zbog počinjenja prometnih prekršaja.

Navečer, 23. veljače oko 22.40 sati policija je u Malinskoj zaustavila osobno vozilo marke Renault, riječkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 48-godišnji hrvatski državljanin s koncentracijom alkohola od 1,79 g/kg, a nije koristio ni sigurnosni pojas. Također, provjerama je utvrđeno da mu je vozačka dozvola istekla u studenom 2001. godine te je oduzeta radi neodazivanja na izvanredni liječnički pregled, kao i da upravlja vozilom unatoč važećoj zabrani upravljanja vozilom „B“ kategorije koja je na snazi do lipnja ove godine, a sa sobom nije imao ni osobne isprave.

Zbog opasnosti ugrožavanja sigurnosti prometa na cestama je uhićen i 24. veljače doveden na nadležni sud gdje je donijeta pravomoćna presuda kojom mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 20.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije na rok od šest mjeseci.

Unatoč tome, isti vozač je sutradan, 25. veljače oko 9.45 sati ponovo zaustavljen u Malinskoj te je utvrđeno kako i dalje upravlja vozilom za vrijeme važeće zabrane upravljanja i  bez valjane vozačke dozvole. Priveden je u službene prostorije te je po završetku postupanja policije zbog počinjenih prometnih prekršaja podnijet optužni prijedlog sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Nadalje, jučer 26. veljače oko 9.10 sati u Delnicama, policija je zaustavila osobno vozilo marke Opel, pulskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 28-godišnji hrvatski državljanin. Utvrđeno je kako spomenuti upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita. Također je utvrđeno kako je više puta evidentiran zbog počinjenja istovrsnih prekršaja. Od 1. kolovoza 2019. godine je 16 puta prijavljivan za navedeni prekršaj, od čega je pet puta proglašen krivim pravomoćnim rješenjem suda.

Spomenuti 28-godišnjak je uhićen i istog dana doveden na prekršajni odjel nadležnog općinskog suda radi daljnjeg postupanja.

I ovom prilikom policija ponovo poziva sve sudionike u prometu da se dosljedno pridržavaju prometnih pravila i propisa.