PORUKA HAŠKOG DUŽNOSNIKA

Uhititi Mladića i Hadžića prije zatvaranja ICTY-a

01.09.2009 u 13:25

Bionic
Reading

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) okončat će svoj rad 2013. i stoga je nužno poduzeti sve kako bi do tada bili uhićeni Ratko Mladić i Goran Hadžić da bi im se u tom razdoblju sudilo, izjavio je u utorak u Sarajevu John Hocking, registrar ICTY-a.

Sudjelujući u radu konferencije o trasparentnosti pravosuđa i odgovornosti medija, Hocking je potvrdio kako ostaje na snazi ranije utvrđena strategija okončanja rada ICTY-a koja, među ostalim, znači i prenošenje odgovornosti za procesuiranje ratnih zločina na pravosuđe država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Ona podrazumijeva kako bi sva prvostupanjska suđenja trebala biti dovršena tijekom 2011. godine dok bi prizivni postupci trebali biti rješeni u prvoj polovici 2013. godine.

"Slučajevi Mladića i Hadžića moraju biti pridruženi preostalim predmetima i ja stoga pozivam međunarodnu zajednicu da pojača napore kako bi ta dvojica bili privedeni u ovom roku", kazao je Hocking.

Podsjetio je kako je ICTY optužio 161 osobu zbog ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije te da se samo još Mladić i Hadžić nisu suočili s pravdom.

Hocking je istaknuo kako je Haaški tribunal, unatoč svom pokušajima osporavanja njegova rada, uspješno odigrao svoju ulogu te da je postao presedan za brojne druge krizne regione kakvi su Ruanda, Kambodža ili Istočni Timor.