FOCUS OTKRIVA

Uhitio Anu Frank i onda bio špijun Zapadne Njemačke!

11.04.2011 u 16:15

Bionic
Reading

Prema istraživanju koje je proveo njemački tjednik Focus, Joseph Karl Silberbauer, neslavno proslavljen zbog uhićenja Anne Frank i njezine obitelji u Amsterdamu 1944. zajedno s još oko 200 SS-ovaca, nakon rata je nastavio raditi za vlasti Zapadne Njemačke, ali kao špijun

Bez obzira na nacističku prošlost, Silberbauer te još oko 200 'kolega' iz SS-a, odgovorni za zločine protiv čovječnosti tijekom Holokausta, radili su kao špijuni za Njemačku tijekom Hladnog rata, ali je slučaj Silberbauera šokantan jer je riječ o osobi koja je uhitila glasovitu Anu Frank i njezinu obitelj (nastradali su u logorima Auschwitz i Bergen-Belsen, a preživio je samo otac Otto).

Znalo se da je Silberbauer radio kao policajac u rodnoj Austriji i da je onda nestao. Međutim, pronašao ga je 1963. Simon Wiesenthal. U arhivi njegove organizacije stoji da je tada suspendiran i 1964. stavljen pod istragom te da se je navodno ustanovilo 'kako ništa nije znao o Holokaustu'.

Tjednik Focus, međutim, istraživanjem dokazuje da je nakon istrage radio kao obavještajac te da je održavao solidne kontakte sa 'starim ratnim drugovima'!

'Nacisti su se probili na mnoge funkcije. Neki su postali ministri i diplomati. Jako je žalosno da tajne službe ne vode računa o prošlosti', izjavio je Thomas Heppner, direktor Kuće Ana Frank u Njemačkoj.

U Nizozemskoj, pak, ime Silberbauera potvrđuje da je dnevnik Ane Frank potpuno vjerodostojan iako se još ne zna tko je otkucao Anu i tko je signalizirao policiji gdje će naći njezinu obitelj. Ali ulazak Silberbauera u kuću gdje su se krili u kolovozu 1944. dio je nizozemske nacionalne povijesti i simbolizira brutalnost okupacijskih Hitlerovih snaga, ali i nadu jedne djevojčice koja u dnevniku (koji je spasila susjeda Miep Gies) opisuje bol zbog tamnjičenja i nadu u slobodu.