GAF KENIJSKE POLICIJE

Uhitili Mejaškog misleći da je Ratko Mladić

26.03.2009 u 21:44

Bionic
Reading

Vijest da je policija u Mombasi uhitila osobu koja je navodno povezana s istragom Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, potvrdio je glasnogovornik kenijske policije, ističući kako je riječ o vrlo traženom bjeguncu. Iako se pretpostavljalo da je riječ o Ratku Mladiću ili Goranu Hadžiću, jedinim preostalim haškim bjeguncima ispostavilo se da je uhićen Zagrepčanin Igor Mejaški koji se godinama bavi iznajmljivanjem sprava za sportove na vodi u jednom od hotela u Mombasi

Kako je telefonom za Hrvatsku televiziju iz Mombase javio Saša Ričković, kenijska policija dobila je informacije o uhićeniku preko Interpola. To znači da je riječ o važnoj osobi, kazao je. Uhićenik bi danas trebao biti prebačen u Nairobi.

Mejaški je rođeni Zagrepčanin koji u Mobasi živi i radi 23 godine danas je vlasnik ekskluzivnog sportskog centra "Blue Lagoon Water Sports" u sklopu "Whitesandsa", a priču o njegovu uspjehu u kenijskom turizmu svojedobno su objavili BBC i HRT.

Poslije uhićenja, radnici u hotelu su bili zapanjeni: 'Šokiran sam. Osumnjičeni je vodio tvrtku za vodene sportove. Kad je prvi put došao ovdje imao je odgovarajuće papire za rad u zemlji, rekao je agenciji Reuters menadžer hotela 'Whitesands' Mohamed Hersi

Policija je, prema informacijama kenijskih medija, uhićenog izvukla iz hotela na plaži, u blizini ronilačkog kluba, čiji je uhićeni bio vlasnik.

Jedan radnik zaposlen u hotelu rekao je da je oko 20 policajaca ušlo u ronilački klub i uhitilo ga i odvelo u sjedište obalne straže pod jakim osiguranjem u konvoju od sedam vozila. Novinarima nije bilo dozvoljeno fotografirati uhićenje.

Ono što je sasvim sigurno je da Mejaškog ne traži sud u Haagu, a iz kenijske policije u četvrtak kasno navečer stigla je upravo takva informacija. 

'Jedan čovjek za kojeg sumnjamo da ga traži Haški sud je uhapšen', rekao je u France Pressu glasnogovornik kenijske policije Eric Kiraithe.

'Uzeli smo mu otiske prstiju, a s nama će na slučaju raditi i ljudi iz Interpola', dodao je Kiraithe.

'Osumnjičena osoba se predstavila kao strani investitor koji posjeduje velik udio u hotelijerstvu. Ako je nevin, oslobodit ćemo ga', rekao je Kiraitheodbivši otkriti identitet i nacionalnost osumnjičenog.

Ratko Mladić i Goran Hadžić

Glasnogovornica Haškog suda Olga Kavran nije željela komentirati informaciju iz Kenije.
Neslužbeno se doznaje da je policija izvršila raciju u jednom ronilačkom klubu u Mombasi, gdje je uhitila njegovog vlasnika, 65-godišnjaka koji je nekad bio viši vojni časnik.

Prema informacijama koje su novinari u Mombasi dobili, bjegunac je rodom iz Hrvatske, što bi upućivalo da je riječ o Hadžiću, koji je rođen u Vinkovcima. S obzirom da je navedeno da uhićenik ima 65 godina, to upućuje da je riječ o Mladiću.

Glasnogovornik Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu Bruno Vekarić izjavio je u četvrtak navečer za Novu TV da uhićeni najvjerojatnije nije ni Mladić ni Hadžić. Navodno je riječ o osobi s područja bivše Jugoslavije koja sliči na Mladića, a u Keniji živi i radi od 1998. Uhićeni muškarac navodno ima hrvatsku putovnicu, javlja Nova TV.

Prema saznanjima beogradskog B92uhapšena osoba najvjerojatnije nije ni Ratko Mladić ni Goran Hadžić. MUP Srbije i drugi nadležni organi u Srbiji nemaju nikakvu potvrdu da je u kenijskom gradu Mombasi uhićena osoba koja je povezana s istragama Haškog suda, objavio je Tanjug.

Ratko Mladić rođen je Božinovićima u BiH 12. ožujka 1942. godine. Bio je zapovjednik i general srpskih snaga u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 1992. do 1995. godine. Prije nego je stigao u BiH Mladić je lipnju 1991. godine poslan u Knin, kao zapovjednik 9. korpusa JNA. Za vrijeme borbi između HV-a i JNA 4. listopada 1991. godine unaprijeđen je u general majora.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u srpnju 1995. godine optužio je Mladića za genocid, zločine protiv čovječnosti i brojne ratne zločine, uključujući i zločine vezane za blokadu Sarajeva. Pet mjeseci kasnije optužnica je proširena i na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tijekom napada na UN-ovu zaštićenu zonu u Srebrenici u srpnju 1995. godine, kada je ubijeno više od osam tisuća ljudi.



Goran Hadžić 
rođen je 17. rujna 1958. u Vinkovcima. Prije rata radio je kao skladištar u vukovarskom Vupiku. Nakon što je Hrvatska proglasila neovisnost 25. lipnja 1991. godine Hadžić je imenovan za predsjednika vlade samoproglašene Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srijem.

Optužen je 2004. godine po osam točaka za zločine protiv humanosti, a po šest točaka za kršenje zakona i običaja ratovanja, zbog navodne umiješanosti u progon, istrebljenje, ubojstva, zarobljavanje, mučenje, nehumano postupanje, okrutan tretman, deportiranje ljudi te za bezobzirno uništavanje i pljačkanje javne i privatne imovine. 

Sedam sati nakon što je tužiteljstvo 13. srpnja 2004. godine predalo dokumente i uhidbeni nalog srbijanskom Ministarstvu vanjskih poslova Hadžić je s velikom putnom torbom odšetao iz svoje kuće u Novom Sadu i više se nije vratio.