PUČISTI NA UDARU

Uhićeno 11 komandosa koji su pokušali zarobiti Erdogana

01.08.2016 u 09:47

Bionic
Reading

Turske specijalne snage uhvatile su 11 komandosa u bijegu koji su bili upleteni u pokušaj zarobljavanja predsjednika Tayyipa Erdogana za vrijeme neuspjelog udara prošli mjesec, objavila je državna agencija Anadolija u ponedjeljak.

Jedanaestorica vojnika bili su dijelom skupine koja je izvela napad na hotel gdje je Erdogan odsjeo u noći 15. srpnja u jugozapadnom resortu Marmaris. Predsjednik, kojemu je dojavljeno da je u opasnosti, napustio je hotel do trenutka kad su stigli. Njihovo uhićenje uslijedilo je nakon što je Turska otpustila još 1400 članova svojih oružanih snaga i kao mjeru jačanja kontrole u vojsci nakon pokušaja udara u nedjelju ispunila vojno vijeće vladinim ministrima.

Anadolija je izvijestila da su bjegunci uhvaćeni u okrugu Ula u pokrajini Mugla nakon što su žandamerijske specijalne snage, podržane helikopterima i bespilotnim letjelicama, nakon dojave poslane na to područje. Pucnjava je izbila kad su se specijalne snage sukobile s bjeguncima, no nema izvješća o mogućim žrtvama.

Deseci prosvjednika okupili su se i dovikivali pred žandarmerijskom postajom gdje su bili komandosi prije no što su odvedeni u policijsku postaju u tom području. Navodno je ukupno 37 vojnika upleteno u neuspjelu operaciju zarobljavanja Erdogana u Marmarisu i 25 ih je uhvaćeno ranije, navodi Anadolija.

Posljedice Erdoganova gušenja otpora su - više od 60.000 ljudi u vojsci, pravosuđu, javnim službama i školama je pritvoreno, suspendirano ili je pod istragom, što je uznemirilo turske saveznice u NATO-u te stvorilo napetosti između Ankare i Zapada. Turska je optužila islamskog klerika Fertullaha Gulena za organizaciju neuspjelog puča. Gulen, koji živi u samonametnutom izgnanstvu u SAD-u, negirao je optužbe i osudio je pokušaj udara.