UKINUT IM PRITVOR

Uhićeni HAC-ovci izlaze na slobodu

09.02.2010 u 15:11

Bionic
Reading

Četvorici dužnosnika Hrvatskih autocesta (HAC) osumnjičenih za malverzacije teške 22 milijuna ukinut je pritvor i oni će poslijepodne izaći iz pritvora u Remetincu kojem ostaje još samo suosumnjičeni suvlasnik Skladgradnje Slaven Žužul

Bivši predsjednik i član Uprave HAC-a Jurica Prskalo i Mario Lovrinčević, direktor Sektora za građenje Goran Legac te glavni inženjer projekta Bosiljevo-Sveti Rok Željko Kandžija na slobodu izlaze nakon što je istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić saslušao posljednje svjedoke u istrazi 'afere HAC'.

'Rješenje o puštanju iz pritvora sa suda je nešto prije 15 sati poslano u pritvor u Remetincu, a četvorica osumnjičenika bi trebala biti puštena nakon što obave zatvorske formalnosti', kazao je šef istražnog odjela i glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić

Dodao je da će jedino Žužul ostati u pritvoru jer je državno odvjetništvo protiv njega zatražilo proširenje istrage i produljenje pritvora, o čemu će sudac Šćekić odlučiti u srijedu ili četvrtak.

No, kako istražni sudac još nije razmotrio novi prijedlog tužiteljstva, na sudu se nije moglo doznati zašto se traži proširenje istrage i pritvor protiv Žužula, čijoj su tvrtki čelnici HAC-a navodno namjestili natječaj bojanja tunela Mala Kapela i Sveti Rok i taj posao platili višestruko skuplje od tržišne cijene radova.

Odluku o puštanju čelnika HAC-a iz pritvora u kojem se nalaze od 26. studenog sudac Ščekić donio je nakon što je danas ispitao gotovo sve predložene svjedoke.

Naime, na sudu se od pozvanih nije pojavio tek jedan austrijski državljanin, čiji iskaz niti nije presudan jer su o istim stvarima govorili i neki drugi svjedoci.

Istražni sudac je stoga odlučio da petorica osumnjičenih više ne mogu utjecati na svjedoke, što je bio jedini razlog zbog kojih su bili pritvoreni.

Oni su ranije bili iza rešetaka zbog 'posebno teških okolnosti kaznenog djela', no izvanraspravno vijeće Županijskog suda prihvatilo je njihovu žalbu i utvrdilo da u pritvoru trebaju ostati tek kako ne bi utjecali na svjedoke koji do sada nisu ispitani.