NAKON 15 GODINA

Uhićene ubojice novinara Slavka Ćuruvije?

14.01.2014 u 13:57

Tko je bio Slavko Ćuruvija?
Bionic
Reading

Bivši pripadnici centralne tajne službe Srbije Ratko Romić i Milan Radonjić, osumnjičeni za sudjelovanje u ubojstvu Slavka Ćuruvije, uhićeni su oko podne u Beogradu, javlja b92.net

B92.net javlja kako su privedeni u okviru istrage o ubojstvu novinara i glavnog urednika Slavka Ćuruvije, oštrog kritičara režima Slobodana Miloševića. Optužnica još nije podignuta, ali moguće je da će se to dogoditi nakon današnjeg saslušanja. Obojici je određen pritvor od 48 sati.

Radonjić i Romić se već godinama spominju kao sudionici ubojstva novinara Slavka Ćuruvije 11. travnja 1999. godine u centru Beograda.

Prema pisanju beogradskih medija proteklih dana, osumnjičeni u tom slučaju su i šef Državne sigurnosti Radomir Marković i pripadnik posebne službe osiguranja u DS-u Miroslav Kurak.

Novinar, glavni urednik i vlasnik 'Dnevnog telegrafa' ubijen na Uskrs 11. travnja 1999. godine, za vrijeme NATO bombardiranja, u centru Beograda, ispred zgrade u kojoj je živio.

Obitelj je nakon ubojstva podnijela kaznenu prijavu protiv Radomira Markovića, Milana Radonjića, supruge Slobodana Miloševića Mirjane Marković i nepoznatih izvršitelja.

Ubojice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim i jedan metak u glavu kojim su ga dokrajčili.

Sa njim je tada bila njegova nevjenčana supruga, povjesničarka Branka Prpa

Hina javlja da je za 17 sati u srbijanskoj vladi je zakazana izvanredna tiskovna konferencija na kojoj će govoriti prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić, ministar pravosuđa Nikola Selaković i specijalni tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević te predsjednik Povjerenstva za istragu ubojstva novinara Veran Matić.

'Znam da ću biti uhićen. U Beogradu sam, miran sam i staložen, mogu me uhititi. Branit ću se istinom, jer nisam sudjelovao u tome i to ću dokazati', rekao je Romić za 'Politiku' od utorka, nakon što su pojedini mediji najavili da će biti uhićen kao suučesnik u ubojstvu Ćuruvije, jednog od najotvorenijih oponenata tadašnje vlasti.

Po tvrdnjama beogradskih medija koji su najavili ova uhićenja, ona su uslijedila nakon višegodišnje istrage koja bi uskoro mogla rezultirati optužnicom protiv najmanje četiri osobe, a istražuje se i umiješanost udovice nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, Mire Marković, koja se u javnosti spominje kao nalogodavac ovog ubojstva.

Slavko Ćuruvija ubijen je u vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije 11. travnja 1999. godine, u ulazu zgrade u kojoj je stanovao.

Istraga nikad nije dovedena do kraja, a višegodišnja inzistiranja novinarskih udruga, nevladinog sektora i brojnih organizacija za ljudska prava da se otkriju ubojice i naručitelji ostala su manje-više u zraku, osim što se kao javna tajna spominjalo da je u ubojstvo umiješana tajna policija, odnosno tadašnja služba državne sigurnosti (DB).

Kao inspirator i naručitelj ubojstva spominjana je Mira Marković, šefica nekadašnje Jugoslovenske levice (JUL), stranke koja je sa socijalistima njezina muža Slobodana Miloševića dominirala u tadašnjoj vlasti.

Za skoro 15 godina, koliko je prošlo od ubojstva, saslušano je stotinjak svjedoka, ali je i dalje nepoznato tko je naredio da 27 agenata DB-a neprekidno prati Ćuruviju u akciji kodnog naziva 'Ćuran' i da u njega, pred nevjenčanom suprugom Brankom Prpom, popodne 11. travnja, na pravoslavni Uskrs, ispali 12 metaka.

Prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da 'iza ubojstva Slavka Ćuruvije stoji država' i da su 'nalogodavci živi', obećavši da će se uskoro doznati istina i da će, ne bude li tako, on osobno podnijeti ostavku. U vrijeme ubojstva Ćuruvije Vučić je, kao član Šešeljeve Srpske radikalne stranke (SRS) bio ministar informiranja u koalicijskoj vladi u kojoj su radikali bili s Miloševićevim socijalistima

Premijer i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je povodom medijskih najava optužnice u slučaju Ćuruvija da je 'sve u rukama nadležnih državnih organa' te da je 'očigledno da su otkrivene nove informacije koje mogu omogućiti da se istraga završi, da se podignu određene optužnice i da se sankcioniraju oni koji su za to krivi'.

Prema tvrdnjama beogradskih medija, nastavak istrage podrazumijeva i prikupljanje dokaza o tome je li nekadašnji šef DB Rade Marković naredio ubojstvo Ćuruvije po nalogu Mirjane Marković. Prema dosadašnjim saznanjima, Radomir Marković te visoki dužnosnici DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i egzekutor Miroslav Kurak bit će okrivljeni za ubojstvo Slavka Ćuruvije.

Prema tvrdnjama današnjeg 'Blica', optužnica Specijalnog tužiteljstva za organizirani kriminal o ubojstvu Ćuruvije 'već je napisana i narednih dana bit će objelodanjena'.

Marković, kao tadašnji šef DB-a, tereti se da je naredio ubojstvo vlasnika 'Dnevnog telegrafa'. Radonjić je navodno kao načelnik beogradskog Centra DB organizirao zločin, dok je tužiteljstvo, prema navodima, utvrdilo da je Romić, u to vrijeme operativac 2. odjela beogradskog centra, bio suučesnik u ubojstvu. Kao ubojicu Ćuruvije tužitelj je označio Kuraka, pripadnika posebne službe osiguranja u DB. Marković je u zatvoru zbog drugih kaznenih djela, a osim Kuraka, koji je u bijegu i za njim je raspisana Interpolova tjeralica, svi ostali su pod nadzorom policije.