TKO PRVI ODUSTANE, NJEMU NOVAC

Ugovor Holdinga i IGH nasmijao pravnike

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 04.12.2009 13:49
  • Objavljeno 04.12.2009 u 13:06
ivo čović bandić jure radić

ivo čović bandić jure radić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

'Stavka ugovora kakvu su uglavili Holding i IGH, po kojoj onaj tko prvi raskine ugovor dobiva novac, nije uobičajena praksa u poslovnom svijetu', kazao nam je docent na Pravnom fakultetu u Splitu, doc. dr. sc. Mirko Klarić

Raskid ugovora između Zagrebačkog holdinga kao prodavatelja zemljišta Zagrepčanke i IGH kao kupca izazvao je podsmijeh u pravnim krugovima zbog očite činjenice da u ugovoru ili njegovom aneksu postoji stavka koja omogućuje da onome tko prvi objavi raskid pripadne jamčevina od 2,5 milijuna eura i dodatak od dva milijuna eura do deset posto ukupne cijene.

Podsjetimo, IGH je za 100.000 metara četvornih trebao izdvojiti 46,5 milijuna eura. Kako su plaćanje ostatka od 41 milijun eura stalno prolongirali, bili su dužni plaćati i kamate pa se ukupan iznos koji se našao na računu Holdinga vrti oko 7 milijuna eura.

Krajnji rok za plaćanje duga od 41 milijun eura bila je subota 5. prosinca, ali IGH je od kupnje, zbog 'neotklanjanja pravnih nedostataka na nekretninama', odustao, o čemu je u srijedu obavijestio Zagrebačku burzu, i od tog trenutka kreće pravna bitka.

Naime, nakon toga su iz Holdinga medijima poslali obavijest prema kojoj su oni prvi raskinuli ugovor, i to u 12.20 sati, pa raskid koji je napravio IGH nije utemeljen jer je napravljen istog dana u 13.50 sati.

Tako ispada da Holding planira zadržati novac ne zato što je IGH jednostrano raskinuo ugovor, već zato što je to napravio prije njih!

pravst.hr/

pravst.hr/

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ugovor izvan logike - doc. dr. sc. Mirko Klarić

U IGH danas nisu bili voljni ništa komentirati, a glasnogovornica Miroslava Rožanković poručila je da 'ostaju pri priopćenju koje su poslali na burzu'.

Drugim riječima, u IGH ne odustaju od toga da im se novac vrati jer misle da im prema ugovoru pripada.

Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali, uz ogradu ako u ugovoru i aneksima uistinu postoje takve odredbe, najprije su se nasmijali, a onda i dodali da je riječ o nečem što nije uobičajeno u poslovnom svijetu.

'Ne treba biti stručnjak za trgovačko pravo da bi se utvrdilo kako je ta stavka u ugovoru izvan svake logike. Nikad nisam čuo za nešto slično i to nije uobičajena praksa u poslovnom svijetu', kazao nam je docent na Pravnom fakultetu u Splitu, doc. dr. sc. Mirko Klarić

Njegovo mišljenje dijeli i profesor s Katedre za trgovačko pravo u Rijeci, doc. dr. sc. Dionis Jurić.

'Zvuči čudno, ali moguće je sklopiti i takav ugovor. Međutim, ja osobno nikad ne bih potpisao takav ugovor, a vjerujem da ne biste ni vi', kratak je bio Jurić.

Ne pronađu li IGH i Holding zajednički jezik, stvar će završiti na sudu, a onda će se nečiji pravni tim morati vratiti u studentske klupe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi