UBIJAJU IH HRVATSKE CIJENE

Ugostitelji će po namirnice u Italiju

11.01.2014 u 16:30

Bionic
Reading

Ugostitelji u 2014. možda neće dizati svoje cijene zbog povećanja PDV-a u ugostiteljstvu s 10 na 13 posto, ali će zato mnogi, zbog sve većih troškova namirnica, energenata i većih davanja, jednostavno odlaziti preko granice po namirnice. Na taj način možda neće na kraju ispaštati korisnici, kojima su cijene u restoranima i sada već dosta visoke, ali će zato to na svojim leđima očito osjetiti trgovci i tržnice, piše Glas Istre

Dušan Černjul, koji vodi mali hotel i restoran Velanera u Šišanu kraj Pule i predsjednik je Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije, za Glas Istre je kazao da će svakako odlaziti preko granice u nabavku namirnica kao što su pašta, riža, sirevi, suhomesnati proizvodi, pa čak i voće i povrće, jer ga cijene u Hrvatskoj jednostavno ubijaju, ali da takva politika srećom neće s njegova menija 'otjerati' tipične autohtone istarske proizvode.

'Nabavljam nekoliko artikala iz Italije jer nam je povoljnije', kaže nam Edi Prodan, vlasnik konobe Nono u Petroviji.

'Imamo tamo dobavljača sira i riže. Ostalo kupujemo ovdje, a kako je krenula ova kriza, ali i otkada su se otvorile granice, primijetili smo da su neki dobavljači domaćih namirnica smanjili cijene svojih proizvoda, što je dobro', kaže Prodan.

Priznaje da nije zadovoljan što se PDV podigao nakon samo jedne godine niže stope, ali da ga to ne zabrinjava jer je to još uvijek manje od 25 posto, kako je bilo do pred dvije godine.

Da se o dizanju cijena negdje ipak razmišlja, kaže umaški ugostitelj Marino Paretić. Ali, to će se dogoditi, najavljuje, ako nastavi rasti cijena struje, vode i plina te drugih davanja poput komunalne naknade, televizijske pristojbe ili naknade ZAMP-u.