APEL IZ SLAVONSKOG BRODA

Udruge traže pomoć Vlade zbog rastućeg onečišćenja zraka

12.10.2016 u 14:11

Bionic
Reading

Predstavnici ekoloških i civilnih udruga iz Slavonskog Broda upozorili su u srijedu da podaci pokazuju sve veće onečišćenje zraka u tom gradu i pozvali novu Vladu da spriječi eventualnu odgodu obveze modernizacije bosanskobrodske Rafinerije koja treba biti realizirana do kraja 2017. godine

Predstavnici udruga su na konferenciji za novinare rekli da početkom prosinca ističe privremena ekološka dozvola Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, da imaju saznanja da Rafinerija pokušava rok obveze modernizacije pokušava prolongirati na 2020. godinu, te javno uputili poziv ministru zaštite okoliša u novoj Vladi, koja bi trebala biti formirana idućega tjedna, hitno dođe u Slavonski Brod.

'Mjerenja kvalitete zraka u poslijednjih mjesec i pol dana pokazala su da će godišnji parametri pokazati porast onečišćenja zraka sumporovodikom, benzenom i lebdećim česticama. Naročito su opasne lebdeće čestice čija je koncentracija porasla s 25 mikrograma po kubnom metru na 28,7 mikrograma po kubnom metru. Prema važećim ekološkim standardima ta bi koncentracija do 2020. trabala biti do 20 mikrograma, a mi bilježimo rast', rekao je predsjednik Građanske inicijative za čist zrak u Slavonskom Brodu Peter Tot Đerđ.

Podsjetio je da je Rafinerija nafte iz Bosne i Hercegovine i dalje dominantni zagađivač zraka u Slavonskom Brodu. a ozbiljnost situacije ilustrirao je i podatkom da je koncentracija sumporovodika u slavonskobrodskom zraku ove godine već u 170 slučajeva prešla dozvoljene koncentracije.

Tot Đerđ je podsjetio kako je na lokalnoj razini Slavonski Brod napravio program smanjenja onečišćenja zraka koji je na Gradskom vijeću usvojen još u srpnju, ali do danas nije pokrenuta njegova praktična primjena.

'Očekujemo hitan dolazak novog ministra zaštite okoliša. A ako ne dođe do poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, najavljujemo prosvjede u Slavonskom Brodu i Zagrebu', poručio je Peter Tot Đerg iz Građanske inicijative za čist zrak u Slavonskom Brodu.

Jedan od zahtjeva koji će biti upućen novom ministru zaštite okoliša je da hrvatska Vlada spriječi odgodu obaveze modernizacije bosanskobrodske rafinerije koja treba biti realizirana do kraja 2017. godine.

Predstavnici ekoloških udruga istakli su kako svih ovih godina izostaje učinkovita potpora politike i državnih institucija nastojanjima građana Slavonskog Broda da imaju čist zrak. U proteklih deset godina promjenilo se čak pet ministara zaštite okoliša, a poboljšanja uvjeta življenja i dalje nema za Brođane, rekli su.

Predsjednik udruge Eko-Integral Ante Nikolaš podsjetio je kako početkom prosinca ističe ekološka dozvola za rad bosanskobrodske rafinerije, te da je to prilika da se hrvatska državna politika aktivnije uključi u rješavanje problema u Slavonskom Brodu.