REDOVITI, NE HITNI POSTUPAK

Udruge traže javnu raspravu o izmjeni Zakona o HRT-u

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.02.2010 17:08
  • Objavljeno 25.02.2010 u 17:06
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Hrvatsko društvo redatelja, Hrvatska udruga producenata, Centar za mirovne studije (CMS), udruga BABE i GONG predložili su danas da se Zakon o HRT-u uskladi s pravnom stečevinom Europske unije (EU) u redovitome, a ne u hitnom postupku kako bi se mogla provesti široka politička i javna rasprava te kako bi se dobila kvalitetna zakonska rješenja

U otvorenom pismu Hrvatskome saboru, Vladi RH i Ministarstvu kulture udruge upozoravaju na važnost primjerenog vremenskog okvira za usklađivanje Zakona o HRT-u s pravnom stečevinom EU-a u drugome, a ne u prvom kvartalu ove godine.

Naglašavaju da je izmjena regulative o javnoj televiziji izrazito osjetljiva iz perspektive daljnjeg unaprjeđenja demokratskih standarda i medijskih sloboda u Hrvatskoj, s naglaskom na autonomiju HRT-a koja je, kažu, čvrsto povezana s imperativom transparentnog financiranja i upravljanja javnim prihodima usmjerenima na pružanje javnih usluga - niza javnih programskih sadržaja HRT-a.

Smatraju da dosadašnji postupni proces izrade zakona koji, kažu, 'vrlo kompetentno vodi Ministarstvo kulture treba nastaviti bez preskakanja potrebnih koraka'. Zato predlažu da se početkom ožujka najprije izradi nacrt zakona, a zatim široku javnu raspravu koja bi rezultirala prijedlogom zakona koji bi se u travnju uputio u prvo čitanje, nakon čega bi se u izradi konačnog prijedloga zakona tijekom svibnja osigurala dodatna javna rasprava. Time bi se, ističu udruge, povećala vjerojatnost kvalitetnih, izvedivih i od zainteresirane javnosti prihvaćenih rješenja do sredine lipnja.

Udruge smatraju da je takav tijek izrade zakona jedini primjeren osjetljivoj i složenoj problematici reguliranja javne zadaće, financiranja i upravljanja vodećim javnim medijem u Hrvatskoj. Pritom ističu da donošenje zakona o HRT-u u drugom kvartalu ove godine, i to u redovitom postupku, ni po čemu ne ometa ritam pristupanja Hrvatske EU-u jer je njegovo usklađivanje mjerilo za zatvaranje 8. poglavlja - Tržišno natjecanje, čije se otvaranje tek očekuje.

Udruge podsjećaju na mnoge slučajeve u kojima su se, zbog složenosti problematike i imperativa široke javne rasprave, određeni zakonski prijedlozi usklađivali sa stečevinom EU-a u redovitoj, a ne u hitnoj proceduri pa očekuju da će tako biti i sa zakonom o HRT-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!